Objectiu: graduar-se0
546 12/02/2007, 09:21 Avui.-Carol-Biosca
Qualsevol camí és bo per conduir al graduat escolar. Només cal trobar-lo. I mai no es pot donar cap alumne per perdut: el pitjor estudiant, si està ben motivat, se'n pot sortir. Aquesta filosofia va portar Jaume Casanovas, director de l'institut Lauro de les Franqueses del Vallès (amb uns 700 alumnes de secundària i cicles formatius), a impulsar fa quatre anys, amb la col·laboració amb l'Ajuntament, el projecte Roda. El programa pretén donar una sortida als alumnes que, per diversos motius (de conducta, d'aptituds, per dificultats d'aprenentatge...), no encaixen fàcilment dins el sistema, i els ofereix una alternativa curricular que els permeti obtenir el graduat.
"El fracàs escolar s'acabarà quan siguem capaços de fer una bona atenció a la diversitat"
L'alternativa passa perquè aquests alumnes, un màxim de 18 de 4t d'ESO, cursin una part del currículum, concretament l'assignatura de tecnologia, fora del centre, des d'una vessant molt pràctica, aplicada a un ofici o servei. Un tret que caracteritza els nois i noies que participen en aquest tipus de programes és que no els agrada estudiar, solen suspendre les matèries instrumentals i els interessa un aprenentatge que a curt termini els permeti inserir-se en el món laboral, segons un estudi sobre la incidència dels projectes singulars a la secundària en l'èxit escolar, elaborat pel professor Ramon Coma.
En el cas del projecte Roda, les propostes són tres: aprendre mecànica en una escola d'automoció, fer d'auxiliar en una escola bressol o d'ajudant de monitor en un pavelló d'esports. Però per entrar en el projecte també és condició imprescindible que hi hagi un compromís dels alumnes en l'estudi i una implicació de les famílies per fer-lo possible. "No perdem mai de vista que l'objectiu és treure's el graduat", diu Casanovas.
En concret, cal que els pares es comprometin a dedicar una hora diària a "controlar" que els seus fills estudiïn, que "siguin allà". En segon lloc, hi ha una tutoria "molt compromesa" amb el projecte, tant amb els alumnes com amb els pares. El resultat és que "nois que no havien estudiat mai comencen a fer-ho i, en conseqüència, puja l'autoestima i les notes milloren", explica Casanovas.
Grup reduït de professors
El grup té un equip reduït de cinc professors, en lloc dels deu o dotze dels seus companys, que imparteix un currículum adaptat que té com a horitzó "l'assoliment de les competències bàsiques". Es tracta de professors "molt motivats", que han accedit a fer-hi classes de forma voluntària. Pel que fa a les pràctiques, s'intenta que tinguin relació amb allò que s'està estudiant.
La recerca del professor Coma dóna fe de l'èxit d'aquest tipus de projectes: la gran majoria d'alumnes aconsegueix graduar-se. I el més important: més de dos terços segueixen algun tipus de formació postobligatòria, sobretot en cicles formatius, mentre que la resta opten per la incorporació en el món laboral. En el cas del Roda, el percentatge d'alumnes que continuen formant-se és dels més elevats: molts cursen cicles formatius al mateix centre. Aquesta és la intenció del Xavi i l'Alhassana, dos alumnes del projecte molt interessats en la mecànica. L'Àngel Sager, el seu professor d'automoció, afirma que en general tots els alumnes "vénen molt motivats i hi posen moltes ganes" i que el que més els agrada és "treballar sobre el cotxe: se senten mecànics". L'Ismael coincideix amb el seus companys que prefereix el taller que l'aula, però que gràcies al taller ha aconseguit dedicar un temps a l'estudi. El Pablo és tot un expert en la matèria.
Casanovas insisteix que el projecte Roda és "una mesura més" de les que el centre duu a terme per atendre la diversitat "en totes les aules": ja des de primer d'ESO es treballa amb 5 grups, en lloc dels 4 que els pertocarien, per reduir la ràtio d'alumnes per aula. El director afirma que "és una mesura irrenunciable", encara que això impliqui que algun professor hagi de fer alguna hora més. També es potencien els desdoblaments, l'atenció individualitzada i les tutories. "El fracàs escolar s'acabarà quan siguem capaços de fer una bona atenció a la diversitat", sentencia.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...