'Ego sum Grammaticus'0

822 24/02/2007, 15:09       #LOGSE,

La Vanguardia del 23 de febrer publicava un article on uns suposats experts, evidentment en pedagogia i en ciències de l’educació, opinaven que el professorat de secundària està mal preparat i per tant serien necessaris cursets i màsters en pedagogia per reciclar-los i així poder exercir la docència.

Estic d’acord amb la primera part, no pas per les mateixes raons. La segona, crec que no val la pena ni comentar-la.

Ni jo, ni els meus companys, estem preparats per aguantar el que estem aguantant dia rere dia a les aules: indisciplina, insults, racisme, agressions, i un llarg etcètera de despropòsits que fan que la situació sigui més insostenible cada segon que passa. No estem preparats perquè senzillament som professors, i un professor imparteix docència, o sigui, ensenya i transmet coneixements. Ni més ni menys. Aquests coneixements que s’han sistematitzat als instituts han permès que l’individu hagi adquirit tot aquell saber que per si sol mai no hagués assolit. I gràcies a això, hem arribat on hem arribat.

Resulta que aquest experts que denuncien la manca de preparació del professorat de secundària són directament responsables dels desastre del nostre sistema educatiu i, lluny d’acceptar el seu error, en un exercici de maquiavelisme modèlic, acusen aquells que n’estan patint les conseqüències; en altres paraules, el professorat de secundària.

He d’acceptar que són experts, sí, però experts a proposar solucions a problemes que ells mateixos han creat. Saben positivament que aquestes solucions no arreglaran la situació, però també saben que a la vegada els facilitarà en un futur de proposar-ne més quan les anteriors hagin demostrat la seva ineficàcia, i així ad infinitum, ... és clar, des dels seus despatxos, lluny de les aules i dels IES. La memòria, tan menyspreada per alguns pedagogs, ja en parla d’aquest perfil humà: en deien, "els capitans aranya!. També el vell refrany popular ho diu prou clar: "aquells que prediquen sense anar a la processó". En tot cas, no tenen cap credibilitat.

Avui en dia, segons la revista Magisterio, la generació actual té per primera vegada a la història moderna d’Espanya menys coneixements que la generació anterior. Aquest fet és conseqüència de la implantació de la nefasta LOGSE, llei ideada des de les universitats de pedagogia i ciències de l’educació. I això és greu perquè el futur del nostre país està en joc i amb això no s’hi juga. Deia Goehte que odiava la feina mal feta i encara més quan aquesta afectava molta gent. Crec que estem davant d’una d’aquestes situacions i nosaltres com a professors de secundària, els llatins els anomenaven grammaticus, no en podem quedar al marge, per dignitat, per professionalitat, hem de denunciar aquest sistema pervers i les seves conseqüències. Ens hi va el futur. Ego sum grammaticus.

Ricard Massó.
Professor de l'IES Collblanc. Delegat d'ASPEPC·SPS.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal