El síndic vol mesures per evitar escoles gueto0

601 28/02/2007, 08:53   

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va alertar ahir sobre l'aparició «d'escoles gueto» en alguns barris on es concentren els alumnes amb necessitats educatives especials i immigrats. Davant del «risc creixent de segregació escolar», Ribó va reclamar a les administracions més mesures per redistribuir l'alumnat i evitar «l'estigmatització de centres i col·lectius» que desencadeni «rebuig social o ètnic» o la «fugida» dels pares a altres escoles.

Per Ribó, el govern ha d'aplicar «amb contundència» el Pacte Nacional per a l'Educació. Durant la presentació ahir de l'informe del 2006, Ribó també va tornar a denunciar greus dèficits en la gestió dels serveis socials i va destacar que les queixes sobre consum són les que més han crescut, en part per la situació de Renfe.

Ribó admetia ahir que posar fi a la segregació escolar no només està a les mans d'Educació, que ja ha impulsat algunes mesures correctores en els darrers anys. Pel síndic, aquesta tendència també està relacionada amb els problemes de desenvolupament urbanístic, la concentració social de població socialment desafavorida i l'arribada d'immigrats que també resideixen a barris molt concrets. Va deixar clar que el fenomen afecta diferents ciutats de Catalunya i que ja no només es tracta de la dicotomia entre escola pública, on es concentra un 85% de l'alumnat estranger, i concertada. Pel que fa a la primera, va afirmar que ja existeixen alguns casos de segregació que afecten dos centres públics d'un mateix barri. El Pacte Nacional per a l'Educació ja preveu que l'escola concertada assumeixi més immigrats per afavorir la igualtat d'oportunitats.

En el mateix context, el síndic també va rebre durant el 2006 nombroses queixes relacionades amb la insatisfacció dels pares amb l'escola assignada, la qual cosa posa de manifest, per Ribó, que «els processos haurien de millorar». En l'informe s'especifiquen algunes situacions irregulars, com ara el falsejament del padró o l'al·legació de malalties digestives per tenir més punts per poder entrar en l'escola desitjada. Ribó va anunciar que al llarg del 2007 formularà propostes per millorar la problemàtica.

MANCA DE SERVEIS SOCIALS

Ribó també va denunciar la falta de recursos per millorar la situació dels serveis socials a Catalunya. En concret, va tornar a ser molt crític amb l'actual gestió dels serveis i amb l'atenció a les persones dependents, discapacitades i en risc d'exclusió. Amb un exemple concret, Ribó va repetir que s'han detectat places residencials per a gent gran buides i que en alguns casos la mateixa administració desconeix el nombre de llits de què disposa per la mala gestió de les dades. En aquest sentit, ja ha recomanat a Acció Social que millori el sistema informàtic. Ribó va voler deixar clar, però, que la gestió dels serveis socials no només és competència de la Generalitat. Va anomenar la llei de serveis socials catalana, encara en tramitació, i la llei de la dependència estatal com a possibles solucions a molts dels dèficits.

Pel que fa al consum, Ribó va fer referència als problemes amb Renfe. «És un cas claríssim de conculcació dels drets de milers de persones perquè afecten l'àmbit personal i laboral», deia Ribó, després d'explicar que en sis mesos s'han rebut 200 queixes sobre els repetits problemes a las xarxa de trens i reconèixer «la bona receptivitat de Renfe» davant de les queixes. En l'àmbit del consum, el síndic també ha rebut queixes per la gestió de Correus.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal