A l'escola, ¿religió o catequesi?0

596 28/02/2007, 09:01   

El 15 de febrer, el Tribunal Constitucional (TC) va dictar sentència sobre el recurs de la senyora María del Carmen Galayo Macías, que havia estat professora de Religió en diversos centres públics, a proposta del Bisbat de Canàries. L'octubre del 2000 se li va comunicar que no se li renovaria el contracte: s'havia separat del seu marit i mantenia una relació afectiva amb un altre home.

En la seva sentència, el TC resol que les decisions del bisbe són plenament constitucionals i diu que l'Església té tot el dret d'exigir que els seus professors donin "testimoni de vida cristiana". L'afirmació és important. Fins ara, els defensors de la presència de la religió a l'escola subratllaven que es tractava de fer "cultura religiosa" o "informació religiosa", no de fer catequesi, ja que això s'ha de deixar per a l'àmbit de la comunitat creient.

L'argumentació se'n va en orris a partir d'aquesta sentència. Si els professors han de donar "testimoni de vida cristiana", la religió que ensenyen ja no pot ser una assignatura com les altres. La seva vida personal ha de donar testimoni d'allò que ensenyen; la classe de Religió esdevé catequesi. La diferència amb les altres matèries és notable: quan, per exemple, un professor de filosofia explica Marx o Sartre, ningú li exigeix que ell mateix sigui marxista o existencialista. Només se li demana que conegui bé la matèria i que l'exposi amb rigor i objectivitat. Després de la sentència, lúcidament protestada per l'Associació de Professors de Religió, queda clar que un ensenyament així i uns ensenyants amb aquests condicionaments no encaixen gens en un sistema escolar que vol transmetre coneixements i educar persones, però que no vol, ni pot, influir-les en una direcció o una altra des del punt de vista religiós o ateu.

Per això, em sembla òbvia l'única conclusió possible, segurament no buscada pel TC: si s'exigeix que l'ensenyament religiós incorpori el testimoniatge i, doncs, l'adoctrinament, l'escola ja no és el lloc adequat per a l'ensenyament religiós; aquest s'ha de fer neces- sàriament fora de l'escola.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal