Rebuig frontal a més classes de castellà0

505 06/03/2007, 08:11   

Experts dels àmbits educatiu i lingüístic van reivindicar ahir la necessitat de donar un nou impuls al model d'escola catalana que, segons van coincidir, no presenta una situació òptima en cap dels nivells de l'ensenyament. Els experts van qualificar el decret d'ensenyaments mínims del govern espanyol, que fixa una hora setmanal més de castellà a la primària, de "torpede" a la fràgil línia de flotació del model català.

En una taula rodona organitzada per la Plataforma per la Llengua, els experts van avalar la tesi que la situació del català és especialment greu al sistema universitari, passa a ser greu a la secundària i "comença a emmalaltir" a l'ensenyament primari. En paraules del pedagog Joaquim Arenas (exresponsable del servei d'Ensenyament de la Llengua amb els governs de CiU), el model d'escola en català "fa temps que ha perdut l'empenta" amb què va començar a estendre's als anys vuitanta.

La mestra i filòloga de la Universitat de Vic Rosa Boixaderas va mostrar la seva preocupació pel fet que al departament d'Educació "el preocupi" el coneixement del castellà en zones molt determinades, com Olot, i no la precària situació que presenta el català en moltes altres zones.

Pel que fa a la secundària, on un elevat percentatge de classes es fan en castellà, els experts van reclamar l'extensió del model d'immersió per tal de convertir el català en la veritable llengua vehicular, i van atribuir l'actual situació a un "relaxament" de la inspecció educativa i dels mateixos professors. A la taula van intervenir també l'experta en acollida lingüística Dolors Solà i el vicerector de política lingüística de la UB, Jordi Matas, que va denunciar la falta d'un model de política lingüística en l'àmbit universitari.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal