Vinculen el fracàs escolar i el consum de drogues0

801 06/03/2007, 08:50       #Salut laboral,

L'elevat consum de cànnabis, cocaïna i drogues de disseny entre els adolescents té un pes decisiu en el fracàs escolar i explica que el 30% no acabi amb èxit l'ESO, davant una mitjana europea del 17%. Així ho denuncien 13 dels experts que han participat en la comissió parlamentària per estudiar el fenomen.

Diputats i senadors demanaran al Govern en les seves conclusions una norma que impedeixi la "tinença als col.legis d'un bri de cànnabis, una partícula de cocaïna o una pastilla", segons va avançar la promotora de la ponència i senadora de CiU, Rosa Núria Aleixandre.

"Els col.legis, els docents, els plans d'estudi i les inversions són molt similars a tots els països. Els estudis apunten que les drogues són culpables de gairebé la meitat d'aquest elevat fracàs a Espanya", va subratllar ahir Aleixandre, que actualment coordina la redacció de les conclusions finals amb l'objectiu que l'informe estigui a punt abans del mes d'abril.

CERVELLS IMMADURS

Els especialistes que han passat l'últim any per la comissió mixta Congrés-Senat han fet èmfasi en els danys del cànnabis, la droga més consumida i amb més baixa percepció del risc, i en la cocaïna, que ja ha atrapat --segons dades oficials-- 160.000 menors.

"L'alt consum de cànnabis entre els joves de 14 a 18 anys un 25%, segons l'enquesta escolar Estudes de l'any 2004 no ofereix dubtes de per què Espanya és un país amb un fra- càs escolar tan alt", va subratllar contundent Marta Torrents, cap de la Unitat de Toxicomanies de l'Hospital del Mar de Barcelona. I va avisar: "El cànnabis, que és la droga més consumida, pot causar l'aparició de psicosi, que és la malaltia psiquiàtrica més greu i invalidant que hi ha, sobretot quan afecta cervells immadurs, molt més sensibles a l'aparició d'efectes secundaris".

TRASTORNS DE MEMÒRIA

El fisioneuròleg de la Universitat Pompeu Fabra Rafael Maldonado va advertir que els porros produeixen trastorns de memòria, sensació de volar i falta de contacte amb la realitat. A més a més, les substàncies nocives que conté el cànnabis s'acumulen en adipòcits (cèl.lules que emmagatzemen els lípids) durant setmanes, segons el professor de toxicologia de la Universitat de Barcelona Miguel Rodamilans.

Julio Bobes, catedràtic de psiquiatria de la Universitat d'Oviedo, va ressaltar que un ús mínim de cànnabis i altres drogues en l'adolescència, a més de rebaixar el rendiment acadèmic, està afavorint l'aparició de malalties psiquiàtriques en els joves que tenen vulnerabilitat genètica. Bobes va recomanar allunyar-se totalment de qualsevol droga a joves amb antecedents familiars de psicosi, paranoies o depressions. L'experta valenciana i membre de la comissió clínica del Pla Nacional sobre drogues, Amparo Sánchez, va subratllar que el 40% dels fumadors de cànnabis poden acabar fent el salt a la cocaïna. L'elevada permissivitat per part de la societat va ser un altre dels tocs d'atenció. Amaia Hervás, psiquiatra de la Clínica Universitària Dexeus, va relatar als parlamentaris: "Fins i tot dins dels centres escolars es trafica amb cànnabis d'una manera o altra. Al voltant del 80% dels alumnes se'l passen els uns als altres; el 70% el compra a amics, però un 20% ja es posa en contacte amb traficants. Hi ha pares que diuen que els seus fills tenen plantes a casa i que tenen por de no deixar-los-ho fer".

ZONES LLIURES

Els parlamentaris consideren en les seves conclusions que els menors no solament no han de consumir drogues, sinó tampoc portar-les a sobre. "I menys als col.legis. Aquests centres han de ser zones lliures de drogues, inclòs l'alcohol. Pensem demanar al Govern que faci la llei o els decrets necessaris perquè si n'apareix la mínima quantitat en aquests àmbits sigui confiscada", va anunciar Aleixandre. "El consum només està permès a majors d'edat. Per tant, no hi ha cap excusa perquè ningú porti un gram de cànnabis o de coca", va argumentar la senadora de CiU.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal