El govern rebaixa un 25% les hores de religió0

493 13/03/2007, 08:16   

El Departament d'Educació ha decidit reduir al mínim les hores de religió a l'ensenyament secundari obligatori (ESO). Tot i que el decret aprovat al gener pel Consell de Ministres estableix un total de 140 hores durant els tres primers cursos a l'ESO, el departament que encapçala Ernest Maragall ha optat finalment per reduir les hores de religió a 105. «És una possibilitat legal que hem fet servir», afirma un portaveu d'Educació. La Federació d'Ensenyants de Religió (FERC) va expressar ahir la seva «indignació» i va assegurar que es tracta d'«un greu atemptat a les classes de religió que obligarà a la mobilització».

Els alumnes catalans que decideixin de manera optativa fer l'assignatura de religió durant els tres primers cursos a l'ESO faran un màxim de 105 hores –això vol dir una hora a la setmana– i no les 140 que estableix el decret aprovat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. La mateixa normativa aprovada pel Consell de Ministres estableix la possibilitat que les comunitats autònomes que, com ara Catalunya, tenen llengua pròpia redueixin en 35 hores les hores d'una assignatura, segons van assegurar ahir fonts del departament. Educació va confirmar ahir aquesta reducció horària i va assegurar que es tracta d'una «possibilitat legal» que preveu el Ministeri d'Educació.

ELS DOCENTS, INDIGNATS

L'esborrany del decret a l'ESO ha causat una gran preocupació entre els docents de religió. L'Associació de Professors de Religió de Catalunya (APRC) va enviar divendres una carta a la directora general d'educació bàsica i batxillerat, Montserrat Casas, per expressar-li la seva inquietud i demanar-li una entrevista. En la carta, l'associació demana que es modifiqui aquest «equívoc al més aviat possible a fi de no crear un neguit innecessari a tot el col·lectiu d'ensenyants de religió». La presidenta de l'APRC, Maissa Noguera, va qualificar ahir de «bestial» la reducció d'hores prevista –entre la retallada del ministeri i la de la Generalitat es faran 70 hores menys que aquest curs– i va assegurar que comportarà una pèrdua de llocs de treball. «Educació actua de manera encoberta i deixarà més de la meitat de professors al carrer», segons Noguera, que també es va queixar de la «manca de sensibilitat» del departament. Bernat Villaronga, president de la FERC, va qualificar, per la seva banda, la decisió de «gravíssima» i d'«un greu error que cal corregir perquè suposa un atemptat a les classes de religió». «Ens haurem de mobilitzar, estem totalment sorpresos i indignats», va dir. La notícia va arribar ahir al despatx de l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. «Esperem que Educació compleixi la llei», va dir un portaveu.

Mobilització pel dibuix

Al Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya també han sonat totes les alarmes.

En l'assignatura d'educació visual i plàstica es reduirà dràsticament l'horari a l'ESO, i es passarà de les 140 hores actuals a 105. Aquesta retallada, confirmada en el projecte de decret elaborat pel Departament d'Educació i que també afectarà el batxillerat, suposarà una «reculada molt greu» en la formació dels alumnes en dibuix tècnic, segons el degà del col·legi, Antonio Aguirre.

Aquest dijous vinent se celebrarà una assemblea a l'IES Joan Maragall de Barcelona en què es podrien convocar actes de protesta contra la reforma.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal