La llei d'educació es presentarà al Parlament aquest any0

400 20/03/2007, 08:54   

El màxim responsable del Departament d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, va anunciar ahir que la nova llei d'Educació de Catalunya, que elabora un grup de treball encapçalat per l'exconseller Joan Manuel del Pozo, arribarà al Parlament abans del 2008. La normativa tindrà com a base el Pacte Nacional per a l'Educació, que avui compleix un any i del qual Maragall va fer ahir un balanç oficial.

L'obertura de centres des de l'1 de setembre per fer activitats, es va posar a la pràctica en molt poques escoles a causa de la precipitació

El conseller, que va fer un lectura positiva dels primers 365 dies de vida de l'acord, va voler dissipar la incertesa sembrada per diverses entitats en relació amb la viabilitat de l'aplicació de la sisena hora. Maragall va assegurar que hi ha suficients recursos per tal que aquesta mesura, inclosa en el pacte, arribi sense problemes a un 90% de l'alumnat el curs vinent.

«Tenim un marc comú, és com una nau que avança amb capità i pilot però en un camí que també té esculls.» Així es va expressar ahir el conseller d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, en relació amb el primer any de funcionament del Pacte Nacional per a l'Educació. Aquest acord, subscrit per una vintena d'entitats del món educatiu amb l'única absència destacada del sindicat USTEC-STES, garanteix que en cinc anys totes les escoles privades concertades seran gratuïtes i preveu una inversió de 1.200 milions fins al 2009 per millorar la qualitat de l'ensenyament. A més a més, el pacte actua com a guia en l'elaboració de la llei d'educació de Catalunya. Maragall va revelar ahir que el grup de treball que prepara aquesta normativa, encapçalat per l'exconseller Juan Manuel del Pozo i del qual també forma part l'exrector de la Universitat Pompeu Fabra i membre de l'Institut d'Estudis Catalans Enric Argullol, començarà «aviat a presentar les propostes i conclusions als signataris del pacte». El conseller va assegurar que la llei estarà sobre la taula del Parlament abans del 2008.

Maragall va afirmar que l'administració arribarà a aplicar la sisena hora a un 90% de l'alumnat d'educació primària de la xarxa pública en un any. El conseller responia així a les crítiques llançades per diverses entitats del món educatiu que assenyalaven que la falta de planificació i de recursos impediria una bona aplicació d'aquesta mesura que, actualment, arriba a un 80% de la població. Tot i així, el departament encara desconeix quants professors caldrà contractar per evitar que el personal dels centres educatius no hagi de carregar amb aquesta hora suplementària i destinada a l'exercitació d'habilitats que afavoreixin l'assoliment de les competències bàsiques per part de l'alumne. L'any passat es van incorporar 3.100 mestres per implantar, entre altres coses, aquesta mesura.

Una altra de les iniciatives que inclou el pacte, l'obertura de centres des de l'1 de setembre per fer activitats, es va posar a la pràctica en molt poques escoles a causa de la precipitació amb què es van convocar les ajudes, va reconèixer Maragall. Només s'hi va invertir un 10% del pressupost previst.

Pel que fa als contractes programa, un instrument que permet singularitzar la dotació de recursos als centres concertats d'acord amb les necessitats educatives específiques de l'alumnat, s'ampliaran a 30 centres. Actualment, aquest programa només ha arribat a set escoles. Les ajudes per alumne, una altra de les mesures transitòries que s'apliquen en espera de la implantació de la gratuïtat de tots els centres que no són públics, han beneficiat aquest any 8.000 alumnes, 1.000 menys dels previstos. Tot i això, segons els càlculs del departament. l'any vinent aquestes ajudes haurien d'arribar als 12.000.

Educació inverteix un 92% del pressupost

La conselleria d'Educació va invertir el 2006 quasi 114 milions d'euros per al desenvolupament del Pacte Nacional per a l'Educació. Aquesta quantitat suposa un 92% del total compromès amb la signatura de l'acord el 20 de març del 2006. La partida, que es va distribuir en cinc àrees d'actuació, només va assolir la inversió pactada en el capítol destinat als professionals de l'educació i en aquell que fa referència als plans d'autonomia dels centres i a la millora de l'educació secundària. L'apartat de famílies i educació, que preveu, entre d'altres mesures, ajuts al funcionament de les AMPA i programes de formació, només va comptar amb un 77% dels recursos assignats. Pel que fa al servei públic educatiu, el capítol que inclou els citats contractes programa i les ajudes per alumne, s'hi va destinar un 90% de l'import previst. Finalment, en l'últim camp d'actuació, relatiu a la coresponsabilitat dels ajuntaments, la Generalitat va invertir un 75% de la suma total que s'havia fixat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal