Sobre la formació del professorat0

586 11/04/2007, 13:19       #LOGSE,

Periòdicament apareixen als mitjans de comunicació opinions presumptament autoritzades que diuen que el desastre de la secundària es degut a que els professors no tenim prou formació pedagògica.

Si la formació pedagògica és tant important, com s’explica la deficient preparació dels alumnes que arriben als instituts desprès de passar quasi deu anys en mans de mestres amb molt bona formació pedagògica?. Com s'explica que tants i tants alumnes encara no sàpiguen llegir, i que els que d’alguna manera en saben sovint no entenguin el que llegeixen, és a dir tampoc en saben? Què pensar del seu llenguatge escrit i oral, o del nivell d'aritmètica que tenen?. Amb això no vull en absolut passar la culpa als mestres de primària, la preparació i professionalitat dels quals és inqüestionable, sinó posar en dubte que la font del mal sigui la poca preparació pedagògica del professorat.

L’actual ortodòxia política te interès en dir i repetir què el que falla són sobretot els professors de secundària que no tenen prou formació pedagògica. Doncs no: la culpa dels pobres resultats actuals s’ha de buscar molt més enllà, en el sistema educatiu mateix, en la ideologia que l’inspira i en les lleis que el regeixen. Però això no es diu mai, el sistema està blindat i no admet autocrítica en quan als seus conceptes inspiradors. Tant els costa als nostres dirigents entendre que es van equivocar amb la implantació de la LOGSE, de la manera que ho van fer? Rectificar és de savis, i és justament això el que no fan.

El que em pregunto en definitiva és si la pedagogia te realment tant a veure en el bon o mal funcionament del sistema educatiu, i en el grau d’èxit o de fracàs escolar. La pedagogia és indispensable però el pedagogisme oficial potser no és la solució sinó més aviat una part del problema.

Guadalupe Cortés Trenc
Professora de l’IES Ciutat de Balaguer
Delegada d'ASPEPC·SPS


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal