El Consell Escolar evita pronunciar-se sobre la tercera hora de castellà0

498 16/04/2007, 10:21       #LEC,

El Consell Escolar de Catalunya no s'ha pronunciat ni a favor ni en contra de la polèmica tercera hora de castellà a primària, tot i que en el seu dictamen, aprovat per majoria amb 28 vots favorables i una sola abstenció, proposa al Departament d'Educació que «expliciti» en el text definitiu que ha d'aprovar el Govern de la Generalitat quines són les «raons pedagògiques i sociològiques per les quals una escola pot decidir impartir» assignatures en castellà o en una llengua estrangera. El consell també vol que aquests arguments s'hagin de «tenir en compte» per aprovar i autoritzar el projecte lingüístic de cada centre.

La comunitat educativa, formada per l'associació de pares FAPAC o sindicat USTEC, que ha demanat la insubmissió a la tercera hora de castellà, ha emès un dictamen que no qüestiona en absolut els nous horaris de primària, segons els quals a partir del curs que ve s'hauran de fer tres hores en castellà a la setmana, una més que ara, però fa una sèrie de propostes per potenciar el català. Per exemple, demana incloure en l'article 4, que diu que el català és la llengua pròpia de Catalunya, que «també és la pròpia de l'ensenyament».

El punt que ha estat més polèmic és la possibilitat que estableix el projecte de decret que els centres facin assignatures no lingüístiques en llengua castellana, com ara matemàtiques o naturals. En relació amb això, el Consell Escolar proposa al Departament que les escoles que decideixin no fer matèries en català ho facin només per «raons pedagògiques i sociològiques». En aquest punt, el dictamen també proposa que l'administració educativa «aprovi i autoritzi» el projecte lingüístic, i en el seu cas les classes en castellà, sempre que hi hagi les anomenades «raons pedagògiques i sociològiques».

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero, en el seu decret de mínims aprovat el mes de desembre i que ha estat recorregut al Tribunal Constitucional per la Generalitat, estableix que si les estructures lingüístiques no es fan en castellà, aleshores els centres han d'impartir assignatures en aquesta llengua, fins que arribin a les 350 hores a tot el cicle, dels 6 fins als 12 anys.

El dictamen del Consell Escolar també proposa modificar l'article 2, que s'emmarca en unes disposicions de caràcter general i substituir l'expressió «tradicions del país» per «tradicions pròpies de Catalunya», així com millorar la referència a l'aranès que es fa en l'article 9 del projecte de decret i afegir, pel que fa a les llengües estrangeres que s'estudiïn a l'escola, que hi hagi «preferència per les llengües de la Unió Europea», ja que així s'«obre la possibilitat a altres llengües i no només a l'anglès», segons assenyala el text.

LECTURA OBLIGATÒRIA

Al Consell Escolar tampoc li agrada que en l'article 8 es demani a les escoles que es garanteixin 30 minuts diaris destinats a la lectura, ja que considera que un decret «no pot entrar tant en detalls», i demana que es retiri de la normativa aquesta obligació, com també proposa la retirada de l'expressió «repetir curs», ja que la considera «negativa».

LIMITACIONS A LA RELIGIÓ

Entre les més de setanta propostes del dictamen també hi ha que el Departament d'Educació atorgui una certificació de qualitat als llibres i materials didàctics, com passava abans, i que s'estableixin «limitacions» al currículum que les autoritats religioses elaborin per a l'assignatura de religió. En aquest sentit, proposa afegir en el text que la jerarquia eclesiàstica «haurà de respectar els principis, els valors, les llibertats, els drets i els deures constitucionals i estatutaris» en l'elaboració dels continguts de l'assignatura de religió.

També fa una sèrie de recomanacions, entre les quals hi ha la de «promoure» que les famílies participin en el procés educatiu de l'escola i que es «flexibilitzin» els permisos laborals que es donen a les famílies, per permetre que els pares s'impliquin en aquest procés.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal