Educació troba «imprescindibles» les quotes «voluntà ries»0
742 03/05/2007, 09:41 El Punt. MARCEL BARRERA/Barcelona #Retribucions, #LOE,
Les quotes que paguen les famÃlies a l'escola són voluntà ries, però a la vegada també són absolutament imprescindibles. Aixà de contundent es va expressar ahir el conseller d'Educació, Ernest Maragall, que en el marc d'una multitudinà ria jornada sobre la LOE organitzada per les quatre patronals de l'escola concertada va fer una abrandada defensa de l'escola privada concertada i es va comprometre, just en el moment que s'ha començat a negociar el seu finançament, a fer «viables i sostenibles» aquests centres i, alhora, a «reforçar» el seu paper. Maragall, que va dir que la concertada representa l'«excel·lència», va ser interromput diverses vegades pels aplaudiments dels 1.000 directors de centres privats que omplien a vessar el Centre de Convencions del Fòrum.
Maragall va ser rebut amb aplaudiments, i va marxar gairebé aclamat de les jornades que amb el tÃtol La LOE: anà lisi i debat es va celebrar durant tot el dia al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona del Fòrum (CCIB). Lluny queden ja els recels respecte al primer govern tripartit, l'any 2004, quan l'escola concertada va sortir al carrer amb lemes com per exemple El fill és de qui l'ha parit, no del tripartit.
Conscient de l'oportunitat que tenia –per primera vegada estaven juntes les quatre patronals de l'escola concertada–, Maragall va tranquil·litzar el sector, que a Catalunya representa quasi un 40% de l'educació, en el sentit que faria aquests centres «viables i sostenibles» econòmicament. «Farem bé la feina de fer l'escola viable i a més ho farem amb rapidesa», va assegurar Maragall en un moment clau per al finançament d'aquestes escoles, que històricament s'han queixat que els diners que rep un alumne a l'escola pública és molt superior al que rep un estudiant a la privada. Fa poques setmanes, amb mesos de retard, s'ha constituït la comissió que ha de revisar el cost del mòdul de concert i, per tant, tot el finançament.
Respecte a les sempre espinoses quotes, Maragall va tenir paraules que van agradar molt. «Les quotes són tant voluntà ries com imprescindibles», segons el conseller; una afirmació que va aixecar els aplaudiments dels directors. Poques hores abans, durant la inauguració de les jornades, també es va fer referència als polèmics pagaments. Ignasi Casals, de l'Associació Escolar Catalana (AEC), va assegurar que mentre no es millori el finançament els centres «necessiten continuar cobrant quotes». «Hi ha un incompliment necessari de la llei –va admetre Casals– que volem deixar d'incomplir.» Carles CamÃ, de la Confederació de Centres Autònoma, va qualificar la gratuïtat de «fal·là cia» i va demanar un finançament «just». Per la seva banda, Enric Puig, de la Fundació Escola Cristiana, va recollir a la tarda les paraules de Maragall per justificar també el cobrament de les quotes. A les jornades també hi eren presents representants de la Federació Catalana de Centres d'Ensenyament.
RECONEIXEMENT
Més enllà dels diners, Maragall també va tenir paraules d'elogi cap a l'escola concertada, de la qual va dir que «representa l'excel·lència». Conscient que les seves paraules poden coure, Maragall va dir que volia fer un «reconeixement sense cap embut ni recança a l'escola concertada i amb totes les seves conseqüències». El conseller també va voler deixar clar que ell té l'«obligació» de fer que l'escola pública sigui «la millor», alhora que va explicar que amb la concertada té un «especial interès per treballar plegats». Maragall, en un moment de treva sobre la tercera hora de castellà , que ell ha defensat, també va fer algunes demandes al sector, una de les quals que tinguin «compromÃs» amb la llengua catalana.
Què diu el Pacte Nacional?
El Pacte Nacional per a l'Educació, en la pà gina 25, estableix que el concert educatiu és la «garantia d'igualtat d'oportunitats i de gratuïtat», tot i que el mateix text especifica que totes les escoles privades que presten servei públic hauran de ser gratuïtes a tot estirar el curs 2011/2012. Durant aquest perÃode transitori, el Pacte estableix que el departament firmarà contractes programa amb les escoles concertades per «fer efectiva aquesta gratuïtat», una fórmula que s'aplica en 30 escoles i que durant el balanç del primer any del Pacte ja es va veure que no es podria generalitzar al conjunt de centres en el perÃode previst. El pacte també especifica que els centres que no tinguin firmat cap contracte programa podran rebre durant aquest perÃode transitori de sis anys com a mà xim «aportacions de les famÃlies d'acord amb la normativa vigent»; és a dir, sempre que siguin voluntà ries. «Aquestes aportacions en cap cas –diu el text del Pacte– poden ser un factor de discriminació de l'alumne, tant pel que fa a l'admissió com al llarg de l'escolarització.»
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.