Els resultats baixen quan els estrangers són més del 6%0

387 13/05/2007, 17:50   

Els rendiments acadèmics globals de l'alumnat d'un centre escolar empitjoren a partir d'una concentració d'estrangers superior al 6% dels matriculats i els seus efectes negatius són fàcilment perceptibles quan el percentatge d'immigrants passa del 10%. Aquesta és una de les constatacions d'un estudi elaborat pels professors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Iván Moreno i Eugeni García que porta els autors a proposar que l'Administració fixi límits a la concentració d'aquesta mena d'alumnat.

El treball, que ha estat publicat a la revista Nota d'Economia que edita la Conselleria d'Economia i Finances, es limita a comparar el nombre d'immigrants matriculats als centres amb el nivell d'aprovats, informa Efe. L'estudi no aborda, però, altres variables que els experts consideren fonamentals per mesurar l'èxit escolar, com és el nivell socioeconòmic i cultural de les famílies, que en el cas de les que procedeixen de la immigració és amb més freqüència baix.

Els autors expliquen que els efectes de la concentració d'immigrants en els aprovats es deixen sentir en major grau en el primer cicle de primària (6-7 anys) i en el tercer (10-11 anys), igual que en els primers anys de l'ESO (12-13 anys). I que la incidència negativa sobre l'evolució dels resultats és més gran si l'alumnat desconeix tant el català com el castellà.

Hi ha una excepció a aquesta regla en el primer cicle de primària: els alumnes procedents d'Àsia i Oceania, en els quals el seu caràcter disciplinat, diu l'estudi, té una influència positiva sobre els resultats.

L'últim curs del qual els professors de la UPF van poder extreure dades va ser el 2003-2004, quan es van matricular al voltant de 70.000 estrangers a les aules catalanes, un nombre que quintuplicava la xifra del curs 1998-99. No obstant, en cap de les etapes de l'escolarització obligatòria (primària i ESO) superaven el 10% del total, com tampoc sobrepassaven aquest percentatge en el segon cicle de l'educació infantil (3-6). El curs 2006-2007, no obstant, són 120.000 els estrangers matriculats, un percentatge que ronda el 12% del total.

Tant llavors com ara, la major part d'alumnes de famílies immigrants procedeixen de països llatinoamericans (la meitat), mentre que una mica més d'un terç prové del Magrib. La resta és en bona mesura originari d'altres països africans o de l'est d'Europa.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal