Universitats prohibeix l'ús de les calculadores gràfiques a la selectivitat0

3118 21/05/2007, 09:03   

Els centenars d'estudiants que aquest any s'examinaran de les proves de matemàtiques a la selectivitat no podran fer servir la calculadora gràfica que podien usar els altres anys. Els docents de matemàtiques, a través de l'Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals (APMCM), han criticat la decisió del Departament d'Universitats perquè s'ha pres de manera «unilateral i sense cap motiu», i demostra la «descoordinació» que hi ha amb el Departament d'Educació, que a través d'alguns programes d'innovació fomenta al batxillerat l'ús de les noves tecnologies.

Per la professora de batxillerat de l'institut Salvador Vilaseca de Reus Misericòrdia Gomis, que fa més de deu anys que ensenya matemàtiques amb les calculadores gràfiques, la decisió de prohibir-les és un «desastre» perquè l'oficina de coordinació de les proves de selectivitat (PAU) «no ho ha justificat amb motius convincents» i a més suposa un «greuge» per als alumnes que les han estat fent servir a classe, i que ara no les podran utilitzar més.

ALUMNES PERJUDICATS

Per Gomis, és «sorprenent» que, sense cap motiu, s'hagi decidit trencar de manera «brusca i sense consultar amb els professors» unes normes que feia més de deu anys que estaven vigents i que van en la línia d'usar a l'aula les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), d'acord amb les recomanacions el Departament d'Educació. Precisament a través d'un comunicat, l'Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals (APMCM) expressa el seu malestar per la decisió de l'oficina de la selectivitat i creu que aquest fet «evidencia la descoordinació entre els departaments d'Educació i Universitats», amb el «consegüent perjudici per a la formació dels nostres joves». Pel president de l'APMCM, José Rey, és «irracional» que un departament fomenti l'ús de les TIC i un altre decideixi unilateralment prohibir-les. «No es pot estafar així els alumnes que han treballat amb aquestes calculadores, estic indignat», comenta Rey, que hi afegeix que aquesta decisió és un «cop dur» per als professors que volen innovar a l'aula.

Gomis, per la seva banda, defensa l'ús de la calculadora perquè «permet ensenyar millor les matemàtiques i facilita el raonament de l'alumne», així com la relació de conceptes. Per la professora, l'important en les matemàtiques és pensar si cal fer alguna operació per solucionar un problema, com trobar la matriu inversa, i no tant fer l'operació a mà. A més, no creu que la calculadora doni avantatge als alumnes perquè té estudiants amb calculadores gràfiques que treuen de nota un 2 o un 3. Sobre la possibilitat que s'hi puguin posar apunts per copiar, ja que la màquina permet emmagatzemar unes línies de text, la professora proposa que es reinicialitzin al començament de les proves. «A més –comenta Gomis–, en els diccionaris de llatí també es poden posar apunts, i no per això els prohibeixen.» La prohibició no afecta les calculadores científiques, que continuaran estan permeses.

MÉS HORES A SECUNDÀRIA

D'altra banda, la Federació d'Entitats per a l'Ensenyament de Matemàtiques de Catalunya (Feemcat) ha expressat la seva desil·lusió pel projecte de decret d'ESO que està ultimant Educació i que preveu tres hores setmanals de la matèria a secundària en lloc de les quatre que demanen els docents per apujar el nivell, qüestionat en l'informe PISA, i que sí que s'impartiran en autonomies com ara Galícia.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal