Alerten sobre el «baix nivell» educatiu a Catalunya0

512 30/05/2007, 09:03   

L'Associació Catalana de Sociologia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, va presentar ahir un estudi sobre l'estat de la societat catalana en què alerta del baix nivell educatiu a Catalunya, i ho atribueix al deficient sistema educatiu i nega que tingui res a veure amb la immigració. Els experts són categòrics: qualifiquen el problema de «gravíssim», destaquen que cal una «política de xoc» i adverteixen de la «manca de mà d'obra qualificada» a Catalunya.

Societat Catalana 2007 és l'anuari que l'Associació Catalana de Sociologia (ACS) va presentar ahir, que s'editarà anualment, i que en el seu primer número analitza els fets més rellevants del 2006 «amb l'objectiu d'aportar interpretació i debat» perquè, de fet, algunes conclusions de l'estudi faran parlar: la coordinadora de l'obra, Teresa Montagut, va destacar que l'anuari qüestiona la vinculació de la immigració amb el fracàs escolar i, en canvi, el relaciona amb les mancances, va dir, del sistema educatiu i la segregació de les escoles d'acord amb la «situació socioeconòmica» de l'alumnat. Oriol Homs, president de l'ACS, encara va anar més enllà: «El fracàs escolar es dóna des de fa anys, abans de l'arribada dels immigrats, i és un problema gravíssim que hem d'afrontar amb una política de xoc per fer front al repte de tenir mà d'obra qualificada.» Homs va atribuir el baix nivell del sistema educatiu al fet que «no s'ha invertit prou en educació els últims anys». També va destacar que Catalunya arrossega el «baix capital cultural» heretat dels anys seixanta: «El nivell cultural de les famílies és sovint molt baix i això afecta el rendiment escolar dels fills.» I per acabar va dir: «Catalunya ha fet, en molts pocs anys, molts canvis, que altres països van fer en molt temps.» A més, va recordar, també hi ha molts docents que estan a punt de jubilar-se, i cal adaptar-los i renovar-los.

Sí que hi ha una relació, en canvi, entre immigració i altres temàtiques que recull l'estudi: els experts van destacar que Catalunya ha sortit de l'estancament demogràfic (la població s'està rejovenint) gràcies a la immigració. I que, també, a causa de la mà d'obra immigrada, que accepta salaris molt baixos i qualsevol condició laboral, alguns sectors són ara més precaris.

Els experts també van advertir ahir que, si no s'apliquen de manera urgent polítiques d'immigració que contribueixin a la cohesió social, hi ha el risc que, quan canviï el cicle econòmic expansionista, es facin crònics problemes que generen conflictes greus. «Cal aprofitar els anys de bonança fiscal per realitzar polítiques d'integració i cohesió social. El que ha passat a Vic [on el partit Plataforma per Catalunya ha estat la segona força més votada] és un indicador que ens ho hem de prendre seriosament», va afirmar Homs. Un altre coautor de l'anuari Societat Catalana 2007, Miquel Caminal, va mostrar la seva preocupació pel fet que el PP hagi utilitzat el discurs de la immigració en la campanya electoral.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal