El Projecte de Decret d'ordenació de l'ESO0
848 18/06/2007, 09:42 #LOE,
El Departament accepta part de les al·legacions d'ASPEPC·SPS contra el Projecte de Decret d'ordenació de l'ESO però subsisteixen aspectes contraris a la legalitat.
Amb data 20 d’abril de 2007, ASPEPC·SPS va presentar un escrit d'al·legacions a l'esborrany de decret d'ordenació de l'ESO presentat pel Departament. En aquest Decret s'incloïen un sèrie de mesures extremadament perjudicials per a l'ensenyament secundari en general i pel professorat en particular.
La Directora general de l’educació bàsica i batxillerat, la Sra. Montserrat Casas i Vilalta ha respost el nostre escrit.
ASPEPC·SPS valora positivament que el Departament hagi tingut en compte, en part, les nostres al·legacions però no exclou l’eventual presentació del corresponent recurs en aquells aspectes que seguim considerant il·legals i que no veiem eliminats de l’esmentat decret.
Les nostre al·legacions es centraven en quatre aspectes del Decret:
1. L’establiment d’un “mínim” d’assignatures optatives de quart d’ESO als centres d’una o dues línies, quan la LOE estipula clarament que s’han d’impartir totes. (article 8)
Se’ns diu que la intenció de l’article 8 és precisament fixar un mínim d’assignatures optatives de quart d’oferta obligatòria encara que es tracti d’un centre petit. Seguim pensant que no resol el problema del criteri amb el qual s’impartiran unes assignatures i no unes altres.
2. La introducció d’uns anomenats “àmbits de coneixement” a primer i segon d’ESO, consistents a facilitar que un sol professor impartís diverses matèries sense respectar la delimitació d’especialitats que estableixen les lleis –inclosa la LOE- i les disposicions del mateix Departament. Aquesta mesura suposava un atac frontal i il·legal a la condició professional i laboral del professorat de secundària. (Article 12)
Pel que a aquest punt, tot i que s'ha acceptat alguna de les al·legacions presentades pel sindicat, s’estipularan, segons afirma l’escrit de resposta, uns requisits de "formació i/o titulació" per permetre impartir matèries "d’un àmbit de coneixement". Amb la llei a la ma, aquests requisits ja existeixen, i es concreten en un de sol: tenir la titulació adient. Una altra manera de fer-ho incorreria en una il·legalitat que ens veurem obligats a impugnar.
3. L’assignació preferent per impartir l’assignatura de "drets humans i ciutadania" al tutor de cada grup. (Article 16.3)
Se’ns diu que per a assignar aquesta matèria –decisió que es deixa en mans de la direcció de cada centre- es tindrà en compte "la idoneïtat en funció de la formació i experiència adquirides" del professorat i “En qualsevol cas, es valorarà en primer lloc la idoneïtat del tutor per impartir aquesta matèria. De bell nou, no podem acceptar una altra idoneïtat que la titulació corresponent, i estudiarem la impugnació d’aquesta mesura.
4. La manca de concreció del mecanisme d’avaluació i promoció de l’alumnat. (Article 19.2)
La resposta del Departament és que "es considera que un Decret no pot entrar a tant detall pel que fa a la promoció dels alumnes". Efectivament pot ser així, però la introducció de tant elements nous en aquest camp tampoc no es pot resoldre, com tants altres cops amb un apartat de les instruccions de d’inici de curs sense referents normatius superiors.
5. L’establiment de la possibilitat d’una autonomia curricular excessiva i sense criteris rigorosos. (article 23)
El Departament diu no compartir la nostra opinió de que deixar tant marge als centres per dedicar tantes hores a projectes curriculars propis vulnera els drets dels alumnes. Entenem que tot que aquesta mena de projectes poden ser legals, són un error en la línia del que explicàvem en les nostres al·legacions. Més tenint en compte que, davant de la demanda d’alguns sectors en la línia de fer possible encara més autonomia, els responsables del Departament reconeixen que, malgrat la sensatesa de la majoria, en alguns casos caldrà vigilar les iniciatives d’algunes direccions de centres. És a dir, que, en el fons, no som els únics que tenim por del ja tradicional “experimentalisme" pedagògic del país.
Tot esperant la redacció definitiva del Projecte de Decret, ASPEPC·SPS manifesta la seva ferma voluntat de continuar lluitant contra aquells aspectes del Decret que considerem il·legals impugnant-los davant dels Tribunals.
Barcelona, 15 de Juny de 2007

facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- cristina-b4e
Sembla ser que hi ha una prova per a catalana parlants i una ... - albert-3dc
La prova de C2 aquesta que s'anuncia és per no catalanop... - salvador-7db
He entrat a la web per fer la matriculació per a català C2,... - nuria-597
En el meu cas, tribunal 7 de Geografia i història, sí que h... - ariadna-b99
Jo vaig intentar fer signatura digital i el full em donava er...