A l'institut amb navalles i pals0

514 21/06/2007, 08:36       #Salut laboral,

La sensació de por a l'escola entre els alumnes de secundària ha augmentat de manera espectacular els últims anys, i la percepció que existeixen maltractaments als centres ha augmentat d'un 15% a un 35% en només cinc cursos. Aquest augment té ja una conseqüència. Els alumnes usen més elements d'autodefensa, com ara navalles, punyals i pals per por de ser agredits. El percentatge d'alumnes que entra objectes per fer mal és d'un 5% –abans era d'un 3,3%–, segons l'enquesta de Convivència Escolar i Seguretat, que situa aquest augment «significatiu» del nombre de casos com un «senyal d'alarma que no s'hauria de menystenir».

El nombre de casos d'assetjament escolar no augmenten i fins i tot tenen tendència a baixar –se situen en un 3%– encara que la percepció que tenen els alumnes que a l'escola hi ha «bastants» maltractament s'ha doblat en només cinc cursos, passant d'un 15,5% del 2000/01 fins a un 35,2% del curs 2005/06. El percentatge d'alumnes que percep que hi ha «molts» maltractaments també ha pujat com l'espuma, i ha passat en només cinc anys del 2,8% al 8%, mentre que els alumnes que pensen que «no» han baixat en picat, del 18,2% fins al 8,5%.

Ahir, l'autor de l'estudi i catedràtic de la Universitat de Deusto, Javier Elzo, va dir al Parlament que a «les escoles ha augmentat la por», malgrat que les dades no certifiquin un augment de la violència. A la sortida de la compareixença, Elzo va confirmar que aquests temors creixents que hi ha entre els alumnes és la causa que cada vegada més els estudiants vagin a l'escola amb estris per fer mal.

L'enquesta també pregunta per l'ús de navalles als carrers i bars, i el resultat és el mateix. Augmenta. Mentre que en l'anterior enquesta reconeixien usar navalles un 6,6% dels alumnes de secundària, ara el percentatge ha pujat més de dos punts, fins a un 8,8%. Segons l'estudi, portar objectes per fer mal és un «comportament més freqüent entre els nois, però no resulta desconegut entre les noies», que opten més per anar en grup. Tot i això, durant el curs 2005/06, més d'una quarta part dels que van declarar haver anat «de vegades» amb un objecte per fer mal eren noies. «Ens trobem –adverteix l'informe– davant d'una situació preocupant que afecta significativament els dos gèneres i que és contrària als valors que defensem tant per raons de dret, com de seguretat i de prevenció.» Respecte als alumnes que asseguren que durant el curs s'han sentit amenaçats o han estat atacats dues o més vegades amb armes, el percentatge és petit, però es dobla, i passa d'un 0,6% a un 1,3%.

Tot i que el percentatge d'assetjament no varia, l'enquesta revela que hi ha un augment de les situacions més greus. Segons el treball, hi ha un 1,2% dels alumnes que gairebé cada dia pateixen assetjament. «Són uns alumnes que ho passen molt malament», va dir ahir Elzo. Que ara hi hagi més consciència, remarca l'estudi, és un fet positiu, ja que forma una «conjuntura favorable a les intervencions preventives i correctives» que l'escola demana.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal