En matemàtiques, fatal0
485 29/06/2007, 09:36 El Punt. MARCEL BARRERA/Barcelona
En matemàtiques, els alumnes de la selectivitat no se'n surten. Aquest any, les dues pitjors notes han recaigut, justament, en les dues matèries de matemàtiques, les notes mitjanes de les quals han estat per sota del 5, concretament un 4,71 per a la matèria de matemàtiques pures i un 4,63 per a matemàtiques aplicades a les ciències socials. Aquestes pèssimes notes, que trenquen els resultats positius dels dos últims anys, amb notes superiors a 6, coincideixen amb l'aprovació pel govern aquesta setmana del currículum de secundària, que la federació de matemàtiques Feemcat ha criticat durament perquè situa Catalunya com una de les autonomies amb menys hores de classe. En el conjunt de les proves, un total de 21.480 alumnes –el 87,2%– han aprovat les PAU.
Els 9.497 alumnes que aquest any s'han examinat de matemàtiques pures han obtingut només un 4,71 de mitjana, la tercera pitjor nota dels últims vuit anys. Notes tan dolentes o fins i tot pitjors ja s'havien produït. Concretament, el 2003 la nota mitjana va ser baixíssima, i va baixar per sota del quatre: d'un 3,86; mentre que l'any 2004 va ser del 4,58. Els últims dos anys s'havia superat el 6,5, però aquest any la nota ha tornat a caure per sota del 5, just en el curs en què per primera vegada les calculadores gràfiques han estat prohibides per l'organització i la federació de professors Feemcat ha demanat augmentar les hores de matemàtiques, que finalment quedaran en 3 a la setmana, les mateixes que ara, enlloc de les quatre que demanen els professors. «Les notes demostren que demanar més hores no és desgavellat i que es necessiten», segons va comentar ahir Iolanda Guevara, de la Feemcat.
Sembla que hi hauria també més motius que explicarien les baixes notes. D'una banda, que a l'examen van aparèixer moltes preguntes de geometria, una part que es reserva per a les últimes setmanes de curs, quan ja no hi ha temps; i de l'altra, sembla que s'hauria preguntat als alumnes una qüestió, la dels punts d'inflexió, que en la reunió entre els professors i l'oficina de les PAU es va acordar que quedaria fora del temari.
Respecte a l'assignatura de matemàtiques aplicades a les ciències socials, la nota mitjana que han obtingut els 7.918 alumnes que es van examinar tampoc no ha estat gaire bona. Ha arribat a 4,63.
En el conjunt de les proves de la selectivitat, la immensa majoria dels alumnes, un 87,6% dels 24.000 que es van examinar, han aprovat, encara que el percentatge ha estat per sota del 89% de l'any passat i els resultats, en general, han estat també més discrets, amb una mitjana de 5,93.
Un total de 117 estudiants que es van presentar a les proves del mes de juny com a repetidors han tornat a suspendre les proves un any més. Dels 305 que es van presentar només han aprovat 188, el 61,4%. D'altra banda, 20 estudiants que es van presentar per millorar nota han suspès les proves de selectivitat. Un 40% dels alumnes que han aprovat els exàmens han tret una nota de les proves d'entre 5 i 6, i més de 5.000 estudiants han tret entre un 4 i un 5. La nota mitjana amb què els alumnes entraran a la universitat és de 6,5, igual que l'any passat.
Aida Díaz Solà té 18 anys i viu a Llanars, al Ripollès. Resideix amb els seus pares i té una germana de 15 anys. Ha estudiant a l'IES Abat Oliva de Ripoll i va fer l'examen de selectivitat a Olot. És qui ha tret la millor nota de les comarques gironines, amb un 9,58, i la segona millor de Catalunya. Reconeix que s'esperava la bona nota a la selectivitat perquè a l'institut ja era de treure notes altes (9,7 de nota final). Abans de l'examen no va fer cap esforç especial. Voldria fer la carrera de comunicació audiovisual, a la Pompeu Fabra de Barcelona i li agradaria «ser escriptora o guionista de pel·lícules o videoclips o qualsevol feina relacionada amb la música».
El percentatge de noies que aproven les proves d'accés a la universitat és del 87,54, lleugerament superior al dels nois, que és del 86,7%. Pel que fa a les notes de batxillerat, les noies també són millors. De mitjana han tret un 7,10, contra un 6,87 dels nois. A la selectivitat s'han presentat 14.278 noies i 10.338 nois.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.