Els titulats espanyols, els més mal pagats d'Europa0

503 29/06/2007, 23:30       #Retribucions,

Els titulats espanyols, junt amb els txecs, perceben els salaris més baixos d'una llista de 13 països europeus. Espanya també està al capdavant --com Itàlia-- en taxa de titulats que viuen a la vivenda paterna cinc anys després d'acabar els estudis universitaris. Els graduats espanyols, a més, són els menys satisfets amb els estudis universitaris.

Les dades es recullen en l'informe del projecte El professional flexible en la societat del coneixement: noves exigències en l'educació superior a Europa, conegut com a Reflex. Aquest estudi, elaborat amb l'ajuda de 48 universitats espanyoles (40 públiques i 8 de privades), recull dades del 80% dels universitaris espanyols que van obtenir el seu títol en el curs 1999-2000 i els compara amb els d'Itàlia, França, Àustria, Alemanya, Holanda, el Regne Unit, Finlàndia, Noruega, la República Txeca, Suïssa, Bèlgica i Estònia.

Diferències abismals

Segons l'informe, "el baix nivell salarial relatiu" dels graduats espanyols, comparat amb el d'Europa, és "molt marcat". Només a la República Txeca els salaris dels graduats són lleugerament més baixos que a Espanya. A Alemanya, Suïssa i Noruega gairebé es dupliquen els salaris espanyols; i en valors reals, les diferències són "abismals". A Suïssa, per exemple, el sou mitjà és superior a 4.000 euros, davant els 1.414 euros (per contracte, sense incloure-hi hores extraordinàries) dels graduats espanyols.

A Espanya, com a Itàlia, els graduats que segueixen vivint amb els seus pares cinc anys després d'acabar els estudis superiors representen gairebé el 40% del total, mentre que la proporció a la resta de països inclosos en l'informe no arriba al 20%.

Entre els graduats europeus, els espanyols són els menys satisfets amb els estudis realitzats, i només el 50% declara que tornaria a estudiar la mateixa carrera a la mateixa universitat, davant percentatges superiors al 60% en gairebé tots els països.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal