Més de 2.500 valencians s'han traslladat a Catalunya0

1066 02/07/2007, 09:32       #Interins i substituts,

A diferència del que passava fins enguany a València, la Generalitat catalana no exigeix aprovar les oposicions per ser interí.

Eixir per poder treballar a Catalunya. Això és el que uns 2.500 professors valencians titulats però sense plaça van fer el curs passat per tal de poder exercir la docència. Les terres catalanes s'han convertit en un dels destins predilectes d'aquest contingent que no pot treballar a casa seva perquè, fins fa poc, la Generalitat Valenciana exigia l'aprovació de la part teòrica de les oposicions per tal que els candidats poguessin inscriure's en la borsa de treball i aconseguir un contracte com a interins o substituts. Amb aquests docents, d'educació primària i secundària, Catalunya va aconseguir cobrir part de la demanda de professionals motivada per l'increment progressiu d'alumnes i l'aplicació de la sisena hora en el 80% dels centres de primària del país.

El català i la proximitat geogràfica han convertit Catalunya en un dels llocs de major recepció de professors i mestres titulats d'origen valencià, un col·lectiu que, davant la impossibilitat d'entrar en les borses de treball del País Valencià –fins ara s'exigia l'aprovació de la part teòrica de les oposicions–, van optar per desplaçar-se a altres punts de l'Estat i exercir la docència amb contractes de substitució i interinitat. Uns 2.500 docents valencians van triar Catalunya per treballar el curs passat, segons dades del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, i molts altres es van decidir per les Illes Balears.

Aquest fenomen de migració laboral, que va permetre al sistema educatiu català pal·liar part de la demanda de professionals, motivada per l'increment progressiu d'alumnes i l'aplicació de la sisena hora en el 80% dels centres de primària del país el curs passat, va tenir una incidència especialment alta a les zones més pròximes al País Valencià. A la província de Tarragona, per exemple, hi van treballar un total de 991 docents i a Barcelona, uns 1.300. En canvi, a Girona, la demarcació més allunyada, la xifra no va arribar als 100 professionals i a Lleida va ser de 60. Aquesta tendència, que probablement baixarà en intensitat, ja que des de la setmana passada el sistema ja no estableix l'obligatorietat d'aprovar part de les proves d'oposicions, no només ha tingut conseqüències positives, sinó que, segons alguns directors de diversos centres docents, també ha implicat una temporalitat i inseguretat excessives. Pedro Medina, director de l'IES Gaudí de Reus, assegura que aquesta moneda té una altra cara: «L'altra cara és la dels professors que deixen l'escola a mig curs per anar a treballar a casa seva.»

«Estem més preparats i les acadèmies funcionen millor»

Ariadna Motilla és llicenciada en Matemàtiques, té 27 anys i aquest ha sigut el seu segon curs laboral a Catalunya. «Aquí, els valencians cobreixen gairebé totes les substitucions», assegura Motilla, que, al contrari dels seus companys i malgrat reconèixer que a Catalunya «s'hi troba molt a gust», té la intenció de tornar a Alacant. Aquesta professora, natural de Monòver, va fer les maletes després que s'havia presentat a les oposicions al País Valencià i no havia obtingut plaça. La seva primera destinació va ser el centre Frederic Martí Carreras de Palafrugell, on va treballar tot el curs, i l'última parada de la seva carrera professional ha estat l'IES Gaudí de Reus, on té una plaça fixa després d'haver aprovat les oposicions de la Generalitat de Catalunya i des d'on espera, en un període de temps relativament curt, aconseguir el trasllat. «Els valencians estem més preparats perquè allà hi ha oposicions cada any i les acadèmies de preparació funcionen molt millor i són més potents», assegura Motilla, que també considera que el nivell de les proves és més elevat al País Valencià. Aquesta jove afirma tenir companyes que han seguit el mateix camí que ella i han vingut a Catalunya, i d'altres que s'han decidit per les Illes Balears. «Catalunya ha esdevingut una destinació de preferència perquè durant molt temps no es van convocar oposicions i actualment hi ha una àmplia oferta de places».


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal