Ordre, respecte i sancions marquen l'inici del curs a França0

641 07/09/2007, 11:29       #Violència escolar, #Salut laboral,

A Espanya, el curs escolar començarà sota el foc creuat d'Educació per a la Ciutadania, una matèria en què, batalles al marge, s'exposen als adolescents alguns dels problemes dels adults (violència sexista, frau fiscal, imprudències al volant, discriminació racial...). A França, el debat és un altre. Disciplina, autoritat, exigència, respecte... Després d'un curs que ha estat marcat pel creixement de la violència a les aules, i després de la victòria d'un president, Nicolas Sarkozy, amant de l'ordre i la mà dura, el país ha recuperat mètodes d'altres temps. Segons una enquesta, el 87% dels francesos donen suport al retorn a l'escola tradicional. És més, segons un altre sondeig, el 49% dels alumnes reclamen més autoritat als professors.

L'estudi, realitzat per TNS-Sofres, indica que els escolars francesos situen els problemes d'indisciplina al capdavant de les dificultats que han d'afrontar, davant de la multiculturalitat de les classes i del deteriorament de les instal.lacions. Aquest curs, algunes escoles han decidit posar lletra a la partitura rescatant antigues pràctiques.

Al nord del país, a l'escola pública d'Ohain, la novetat és un carnet de punts. Com si es tractés d'un permís de conduir, els alumnes d'aquesta població han rebut un carnet amb 20 punts. Llançar menjar o tenir una actitud irrespectuosa està penalitzat amb cinc punts. El mal comportament, amb tres. La pèrdua de 15 punts implica que els pares seran citats al centre i els comminaran a cridar el seu fill a capítol. Si finalment cauen tots els punts, el càstig serà una setmana sense poder dinar a l'escola. La tercera expulsió serà definitiva.

DRETS I DE VOSTÈ A

París, l'institut François-Villon, conegut com un centre conflictiu, ha convidat els pares a passar la primera jornada amb els seus fills, dinar inclòs. Classe per classe, el director informa que, a partir d'ara, els alumnes s'hauran d'aixecar quan entri el professor i només podran seure quan aquest doni permís. Alguns professors d'aquest centre eviten expressament el tuteig amb els alumnes i els parlen de vostè.

Aquests mestres han decidit seguir els consells de Sarkozy, que a la carta enviada als 880.000 docents del país reclama una escola del "respecte". El president té la intenció de "refundar" l'escola republicana, en altres temps famosa per la seva excel.lència, que els últims anys ha vist augmentar els problemes d'indisciplina i també la taxa de fracàs escolar d'una manera alarmant. El 40% dels estudiants arriben a l'institut sense haver assimilat coneixements de base i amb problemes d'expressió oral i escrita. Els defensors del retorn als vells mètodes culpen el predicament que han tingut a França les teories pedagògiques que primen el respecte de la personalitat de l'alumne i situen en un segon pla la transmissió del coneixement.

Sarkozy s'ha situat al capdavant dels que atribueixen a aquest corrent pedagògic la falta de motivació d'uns professors que han perdut la consideració davant d'una societat que genera nens massa consentits. Són recurrents les declaracions del president contra "els hereus del maig del 68, que demanen als estudiants quines coses tenen ganes d'aprendre i els diuen que el mestre és un igual".

PROFESSOR I POLICIA

Encara va més enllà el ministre d'Educació francès, Xavier Darcos, per a qui "el professor ha de ser respectat com ho és un agent de policia o un magistrat". Però no són els polítics --des de l'esquerra Segolène Royal també clama per una escola més disciplinada-- els que han obert el foc. Les crítiques més ferotges han sorgit des de dins del sistema mateix. Llibres escrits per professors o experts en educació amb provocatius títols com La fàbrica de cretins, de Jean-Paul Brighelli, o L'escola de la covardia, de Maurice T. Maschino, han estat verdaders èxits editorials. El primer, que es va publicar el 2005, ha venut 200.000 exemplars. El segon, sortit de la impremta fa tot just unes setmanes, ja n'ha venut 18.000. Són només dos exemples.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal