Batxillerat de 3 anys. Dubtes sobre com aplicar-lo0

707 25/09/2007, 09:48       #LOGSE,

La proposta del ministeri d'Educació de flexibilitzar la promoció de curs al batxillerat amb l'objectiu d'aconseguir augmentar el percentatge d'alumnes que completen aquests estudis és secundada de forma majoritària per la comunitat educativa catalana, que alerta, no obstant això, que posar-ho en pràctica genera molts interrogants per la complexitat organitzativa que comporta.

ASPEPC·SPS -l'única de les organitzacions consultades que es mostra en desacord amb la proposta "per concepte"-, nega que pugui ser realitzable.

Sindicats i associacions de professors i pares d'alumnes coincideixen a qualificar de positiva la mesura, que recull l'esborrany del nou decret de batxillerat, i que permetria que els alumnes de primer amb un màxim de quatre matèries suspeses no haguessin de repetir el curs sencer sinó que poguessin recuperar només els suspensos i completar la matrícula amb assignatures de segon. Això suposaria, a la pràctica, que els estudiants amb dificultats per poder superar els estudis en els dos anys actuals podrien acabar traient-se el títol en tres anys.

Preocupació a la conselleria

Aquest parer és compartit pel departament d'Educació. Però el secretari de Polítiques Educatives, Francesc Colomé, no amaga que fer quadrar totes les peces és un tema que "preocupa", tenint en compte que la casuística que se'n desprèn és molt complicada (ja que no tots els alumnes repeteixen les mateixes assignatures). I a hores d'ara no es té clar quina mesura organitzativa permetrà garantir-ne la viabilitat.

L'opinió de les organitzacions sindicals, associacions de professors de secundària i directors d'institut té en aquest punt molts matisos. Des de les més optimistes, com les de CCOO i UGT, que tot i ser conscients de les dificultats organitzatives de la mesura no en veuen impossible la materialització (això sí, sempre que s'acompanyi de més recursos), fins a les absolutament pessimistes (com les de l'associació de directors i exdirectors de secundària AXIA o el sindicat de secundària ASPEPC·SPS), que no dubten a qualificar-la d'irrealitzable.

El sindicat USTEC-STEs, majoritari a l'ensenyament públic, si bé no arriba a ser tan dràstic, assenyala que la complicació és tan gran que si no s'hi destina prou professorat "serà pitjor el remei que la malaltia", afirma la seva portaveu, Rosa Cañadell. Alguns directors de centre consultats per aquest diari també es mostren molt escèptics sobre la viabilitat de la fórmula, sobretot pel que fa a la confecció dels horaris i també al "control" dels alumnes.

El punt de vista dels pares és totalment diferent. Les dues principals federacions de pares d'alumnes amb representació a la secundària, la FAPAC i la FAPAES, veuen impensable que una mesura encaminada a combatre l'elevat índex d'abandonament d'aquests estudis postobligatoris no acabi reeixint per les dificultats organitzatives de la posada en pràctica.

Cal que sigui viable

"Aquest no hauria de ser el debat -afirma el president de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC)-, Walter García-Fontes. Si es considera que la mesura és positiva, cal veure de quins mitjans s'ha de dotar perquè pugui ser factible".

David Medina, portaveu de FETE-UGT, apunta, per la seva banda, que la iniciativa no parteix exactament de zero, tenint en compte que alguns instituts catalans ja van ser a mitjans dels anys 90 pioners en la posada en marxa d'un batxillerat de tres anys, de forma experimental, als inicis de la implementació de la LOGSE. "La idea parteix d'una experiència real que ha donat bons resultats", afirma Medina, que considera, no obstant això, que el ministeri hauria de flexibilitzar més la proposta.

"És absolutament impossible dur-la la pràctica", declara Carles Mata, president de l'associació de directors de secundària AXIA, mentre que Xavier Massó, des del sindicat ASPEPC·SPS -l'única de les organitzacions consultades que es mostra en desacord amb la proposta "per concepte"-, nega també que pugui ser realitzable.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal