Educació amonesta escola per prohibir el mocador musulmà0

812 02/10/2007, 08:04   

La polèmica sobre el vel islàmic a l'escola que recorre Europa, i que Catalunya s'havia estalviat fins ara, s'ha instal.lat en un centre públic de la ciutat de Girona. Una alumna de 8 anys de l'escola pública Annexa-Joan Puigbert va deixar d'anar a classe fa més d'una setmana després que la direcció del centre informés la seva família que el reglament de règim intern prohibeix que les nenes portin un mocador al cap.

El Departament d'Educació va amonestar ahir el centre, i li va exigir que acabi amb aquesta situació. De fet, el delegat territorial de la conselleria, Andreu Otero, que assegura que ignorava la gravetat d'aquesta situació, va dictar una resolució en què exigeix al col.legi la readmissió immediata de la nena.

Otero va explicar a aquest diari que el dilluns 24 de setembre va rebre la visita de l'equip directiu de l'escola per demanar "orientació" sobre la política a seguir amb una família que es negava que la nena prescindís del mocador. El delegat sosté que en aquella reunió es va exigir a la direcció de l'escola que respectés la decisió de la nena, ja que segons sembla és ella la que vol portar el mocador a classe. Espanya és un Estat aconfessional i s'hi pot professar qualsevol religió i exhibir els seus símbols, es va argumentar. Però no va ser fins divendres, 28, quan Educació va advertir que feia una setmana que la nena no anava a classe. I ahir va notificar que l'alumna s'havia d'incorporar avui a classe. "No es pot deixar d'escolaritzar una nena per aquesta raó", va concloure.

LA VERSIÓ DEL COL.LEGI

El director del centre, Llorenç Carreras, no va voler oferir detalls del que havia passat, i va al.legar que s'estava portant a terme una mediació amb la família per tractar de solucionar el problema i que qualsevol tipus de declaració podia entorpir les converses. No obstant, fonts de l'escola van destacar que l'any passat aquesta nena ja va faltar a classe durant un mes per un problema similar al d'ara (llavors estudiava en un altre col.legi) "i llavors ningú va dir res", van denunciar. "El que intentem és que no torni a passar", van afegir a l'hora de justificar la petició als pares de la nena.

Núria Terés, regidora d'Educació de Girona, es va alinear amb la conselleria i va censurar l'actitud del centre, ubicat en dependències municipals. Segons ella és "inadmissible" que una nena estigui fora del col.legi per aquest incident. "Abans de resoldre aquest presumpte problema ètic que es planteja l'escola, el que s'ha de fer és que la nena torni a classe, vagi com vagi", va afegir.

Els pares d'alumnes oferien ahir opinions per a tots els gustos. Entre els que defensaven l'actuació de la direcció hi havia Luis Amador, de 41 anys. "Sóc gitano de soca-rel i els meus quatre fills van a aquest col.legi. El director no és racista. El que no pot ser --va afirmar-- és que hi hagi diferències entre els alumnes. Jo també tinc les meves tradicions, però no les imposo aquí perquè tots siguin iguals".

El conflicte va caure com una galleda d'aigua freda als centres que, com a la veïna Salt (Gironès), escolaritzen elevats percentatges de nens de religió musulmana i han optat per persuadir els pares que les alumnes que porten mocador al cap se'l treguin al travessar el llindar de l'escola i se'l tornin a posar quan surten. "Estic molt preocupada", va confessar ahir a la tarda una directora. "Fins ara --va explicar-- havíem aconseguit fer-los entendre que, de la mateixa manera que no es permeten gorres, tampoc no han de portar mocadors. Sé que és molt discutible, però ho hem fet parlant, amb bona educació. Hi ha hagut moments delicats, però ho hem superat. Ara no sé què passarà".

A Salt no és cap raresa veure nenes que cursen els últims cursos de Primària amb el mocador islàmic a l'interior dels centres escolars. Una cosa semblant passa a les escoles del districte barceloní de Ciutat Vella. Als instituts, que escolaritzen alumnes de més de 12 anys, és fins i tot més freqüent.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal