Una broma del conseller Maragall0

641 03/10/2007, 09:17       #Opinió,

Fa uns dies, en unes declaracions d’inici de curs escolar, el conseller Maragall deia que els catalans tindrem una educació al nivell de les millors d'Europa, i que els responsables educatius del país no es conformaran amb menys. Molts professors d'ensenyament secundari que van escoltar les paraules del nostre conseller segur que amb prou feines devien poder contenir una amarga riallada.

Com a broma, era d’un gust discutible, perquè els professors de secundària portem anys denunciant que el vigent sistema educatiu ens allunya cada cop més dels millors nivells europeus, i a aquestes altures el cert és que les ocurrències dels polítics sobre la nostra professió ja ens fan poca gràcia. Com a seriosa declaració d’intencions, era sorprenent, però fins a un punt surrealista de tan allunyada com estava de la realitat, perquè els estudis sobre el tema fa temps que tossudament vénen indicant que, en nivell de coneixements, els alumnes espanyols van a la cua d’Europa, i els catalans a la cua d’Espanya. De moment, això és el que tenim, però també és veritat que els professors d’institut en els darrers lustres hem anat aprenent que sempre hi pot haver un pitjor.

"Amb prou feines devien poder contenir una amarga riallada"

Els mitjans de comunicació i la classe política han consolidat un tàndem especialitzat en la construcció i el mantenient d’una realitat paral·lela. Està clar que un ciutadà o ciutadana qualsevol no tenien, en principi, motius per dubtar de les arcàdiques paraules que estaven sentint mentre dinaven. Però als professors, que coneixem a fons el medi educatiu i la seva recent evolució, que vivim a diari la realitat no virtual dels instituts catalans, que viatgem amb els nostres alumnes per Europa en programes d’intercanvi i estem en contacte amb col·legues europeus, que curs rera curs protestem en va proclamant les xacres del nostre sistema, a nosaltres, les manifestacions del conseller ens sonaven a burla.

El millor que podem fer ara amb les utòpiques paraules d’Ernest Maragall és prendre’ns-les com una broma. A menys, és clar, que no vagin acompanyades d’una acció política –ara com ara gens entrevisible– en direcció a aquella excel·lència educativa que tots, i els professors abans que ningú, anhelem. No sabem si en aquest sentit la pintoresca peregrinació a Finlàndia de fa uns mesos per part dels nostres responsables educatius els va donar alguna idea brillant per aplicar a l’ensenyament nostrat. Al capdavall, com que en matèria educativa sabem que hem perdut el nord, és natural que l’anem a buscar en algun paradigma nòrdic.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal