S'unificarà els primers cursos d'enginyeria i filologia0

572 09/10/2007, 09:30   

Les universitats tenen la intenció de fusionar les carreres amb menys demanda, com ara la majoria de les filologies i les enginyeries, en una única titulació. Aquesta és la intenció d'almenys la UAB i la URV, que com la resta d'universitats han de presentar la seva proposta de titulacions durant la segona quinzena de novembre. El Departament d'Universitats, que ha advertit que no permetrà «camuflatges» de carreres amb poca demanda, ha posat el nombre mínim d'alumnes en 30. El curs passat, una cinquantena de carreres estaven per sota del límit que ha marcat la Generalitat per al nou mapa de titulacions.

Per Josep Eladi Baños, vicerector de docència i ordenació acadèmica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), els 20 criteris que va presentar divendres la Generalitat «no són desencertats i van en la línia del que estableix el decret del ministeri», però el que «preocupa» en aquests moments són els idiomes. Demanar, com fa el comissionat per a Universitats, l'obligatorietat de l'anglès a tots els estudiants per obtenir el títol, assenyala Baños, és una «complicació notable que necessita molts recursos», ja que serà com «impartir una nova assignatura per a 10.000 alumnes». «El que no podem fer és convertir la universitat en una acadèmia per aprendre anglès», va afegir el vicerector.

TRANQUILS A LA UPF

Respecte al mapa de titulacions, la UPF respira molt tranquil·la, sobretot després de conèixer les dades provisionals de la matriculació. Una de les titulacions amb menys demanda, traducció i interpretació en alemany, quasi ha triplicat aquest any –després d'una campanya de promoció– el nombre de matriculats, que ha passat dels 8 del curs passat als 30 d'aquest curs.

També ha tingut un important augment traducció i interpretació en anglès, que es troba una mica per sota del límit dels 30 alumnes. La proposta del departament és que «les titulacions tindran un nombre d'estudiants de nou accés a l'entorn dels 80 i en tot cas mai per sota dels 30». Moltes de les carreres amb menys de 30 alumnes, d'acord amb aquests criteris, podrien desaparèixer o bé fusionar-se, tot i que la comissionada per a Universitat, Blanca Palmada, ja ha advertit que no permetrà «camuflatges» de cap tipus en l'elaboració del mapa de titulacions, que ha d'estar llest a final d'any.

Una de les carreres que segur que no continua és enginyeria tècnica agrícola especialitat en explotacions agropecuàries, que a la UdG va tenir el curs passat 13 alumnes i a la UdL, 9, o màquines navals, que a la Universitat Politècnica de Catalunya va tenir 7 alumnes i és la que menys demanda té del total de 190 titulacions que hi ha actualment.

Pel que fa a les enginyeries i les filologies, moltes de les quals tenen molt poca demanda –en especial la francesa– algunes universitats, com ara la UAB, ja han anunciat la seva intenció de fusionar-les. En aquest sentit, la Universitat de Girona (UdG) unificarà les carreres amb menys demanda d'alumnes a primer amb l'objectiu de no perdre les titulacions. «No ens preocupa massa les titulacions actuals perquè en el futur comptarà la programació de grau», explicava ahir la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, en relació amb la possibilitat que se suprimeixin les titulacions de menys de trenta alumnes a primer. La URV, per exemple, ja ha previst la construcció de programes de grau que tindran almenys un primer curs unificat: «Es faran el primer o els dos primers cursos comuns», explica Josep Manel Ricart, que és el vicerector de política acadèmica i de recerca de la URV. Això afectaria les titulacions de les branques d'enginyeria i de filologia però també es podria aplicar en història i història de l'art, i fins i tot a les titulacions de mestre.

(Aquesta informació ha estat elaborada per Marcel Barrera, Montse Cartañà i Eduard Batlle)


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal