Una ordre de Sarkozy provoca una rebel·lió de professors0

701 23/10/2007, 12:00       #Mobilitzacions,

Per no col.laborar en la "instrumentalització" de la resistència francesa contra els nazis, part dels professors --una minoria, segons el Ministeri d'Educació-- es van negar ahir a llegir als instituts la carta amb què Guy M“quet, un jove comunista de 17 anys afusellat el 1941, es va acomiadar dels seus pares. La missiva va ser llegida el 16 de maig en la presa de possessió com a president de Nicolas Sarkozy, que va ordenar que l'acte es repetís cada any el 22 d'octubre, aniversari de l'afusellament, en tots els instituts de França.

Des que Sarkozy va tenir la idea, es va desencadenar una polèmica que no ha fet més que créixer fins ahir mateix. Nombrosos professors van expressar en cartes als diaris i en declaracions públiques la seva intenció de no complir la instrucció presidencial. L'oposició va augmentar quan el seleccionador de rugbi, Bernard Laporte, un amic de Sarkozy que ahir va ser nomenat secretari d'Estat d'Esports, va fer llegir la carta al vestidor poc abans que els jugadors francesos sortissin a disputar contra Argentina el partit inaugural del Mundial.

LA CARTA

En la jornada d'ahir, la lectura de la carta es va fer de molt diverses formes: a les classes, al pati, sola o acompanyada de comentaris d'antics resistents o d'especialistes, que van recordar el context en què va ser escrita. "Moriré", diu Guy en el text, dirigit als seus pares i al seu germà petit. "Sens dubte, hauria volgut viure. Però el que desitjo amb tot el meu cor és que la meva mort serveixi per a alguna cosa", escriu l'adolescent en un text punyent, on acaba demanant "ànims" a la seva família.

En la polèmica hi han intervingut fins i tot els psiquiatres per advertir que aquestes frases tretes del seu context poden incitar els joves fràgils al suïcidi. Però les verdaderes raons de l'oposició són la "instrumentalització" o la "revisió de la història" i "l'apropiació política" denunciades pel principal sindicat d'ensenyament secundari, l'Snes, i pels partits socialista i comunista. Sarkozy, que havia d'anar a l'institut Carnot, on havia estudiat M“quet i on 25 professors li havien d'entregar una carta de protesta, es va excusar per problemes d'agenda. Sí que van participar en l'homenatge el primer ministre i diversos membres del Govern, entre ells el titular d'Educació, Xavier Darcos. La setmana passada, el portaveu de Sarkozy va recordar que la lectura de la carta de M“quet era obligatòria, però Darcos va matisar que els rebels no serien sancionats.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal