Ernest Maragall: "La pública podrà tenir centres de 3 a 18 anys"0

462 19/11/2007, 11:12   

Entre les novetats que portarà la futura llei d'educació de Catalunya, el titular d'Educació revela que, com ja passa amb la concertada, la xarxa pública també podrà crear centres on l'alumne que ingressi als 3 anys no l'hagi d'abandonar als 12 com ara, limitant el canvi al trasllat d'edifici, sinó quan arribi al llindar de la universitat.

--El gruix de les reformes que es preparen concerneixen el professorat.

--El nucli central de les propostes reformadores són els centres. Ara bé, per poder-les fer possibles s'exigeix entrar amb certa contundència en aspectes com la funció docent i la carrera professional. Si no es fa una cosa, és impossible l'altra. Hi ha aspectes com la formació inicial del professorat on és necessària més exigència i una relació més gran amb la realitat educativa, que el procés d'accés a la professió no sigui tan automàtic. Que hi hagi unes pràctiques que equivalguin a una etapa de prova, de provisionalitat, en què ni el tipus de contractació ni de remuneració sigui el mateix que el dels professionals que ja treballen.

--S'haurà d'obtenir el suport dels sindicats.

--Haurem de treballar amb els sindicats, però crec que estem en condicions d'arribar a una aliança amb el conjunt dels docents. Més enllà de les estructures de representació i negociació, que són imprescindibles, estic segur que connectarem amb els afanys i les esperances de molts professionals. La línia que ara hem obert és la que es correspon amb els seus interessos, perquè els donarem potència i capacitat d'actuació. I això és, precisament, en favor dels docents.

--¿Què obtindrà la concertada?

--En la llei tindrà un reconeixement a la seva personalitat i llibertat, a més de consolidar la seva coresponsabilitat, la de formar part del servei públic en igualtat de condicions que els centres de titularitat pública.

--Vostè ha fet un cant a l'excel.lència de la pública al presentar les bases de la nova llei.

--Sí, la bandera de l'excel.lència l'ha d'assumir la pública.

--Fa uns mesos va parlar en públic de la concertada com a paradigma de l'excel.lència.

--Vaig dir que hem de superar el tòpic que associa l'equitat a la pública i l'excel.lència a la concertada. Les dues coses han d'estar presents en tota mena de centres i a tot arreu. I qui hi té més a guanyar en això segurament són les escoles i els instituts públics. D'aquesta manera, les famílies podran prendre decisions en millors condicions.

--Unes tenen coses per aprendre de les altres.

--En la llei figurarà una idea concreta que es refereix a la possibilitat que també en el sector públic puguem comptar amb centres que s'ocupin de tot l'ensenyament no universitari, des dels 3 fins als 18 anys. Ens sembla que és una cosa que estem obligats a explorar i que té avantatges no només en el terreny pràctic, sinó també perquè els ciutadans poden identificar de forma clara un projecte educatiu que té una mateixa línia i una continuïtat garantida. Això requerirà una manera nova d'entendre'ns entre la Generalitat i els ajuntaments, per exemple, ja que uns som propietaris dels instituts i els altres de les escoles.

--¿Les lleis superiors permeten associar escoles i instituts sota el paraigua d'un sol centre?

--Diguem que no ho impedeixen.

--Vostè diu que és inacceptable que hi hagi tants joves que deixen els estudis després de finalitzar l'ESO. Però a partir dels 16 anys ja és possible treballar. ¿No és aquesta una opció legítima?

--Però no hem de deixar que aquesta aspiració tingui un èxit total. Sovint aquests joves es deixen portar per un atractiu superficial, per alguna cosa que ofereix una primera imatge d'independència, però que amaga un futur de precarietat i escàs valor afegit. Tot l'esforç que fem per retenir al màxim els estudiants dins del sistema --això sí, establint lligams amb el món laboral, perquè hi hagi un contacte més real entre el món de la formació i el del treball-- serà bo.

--¿Què farà amb el document de bases de la nova llei?

--El divulguem per sotmetre els aspectes essencials que donen sentit a la llei a un autèntic contrast. El document de bases és el destil.lat de la llei, el millor suc.

--¿L'articulat de la norma ja està a punt?

--Sí, molt avançat.

--¿I es modificarà després del debat?

--Si fa falta, sí.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal