A la cua d'Espanya i de la UE0
471 22/11/2007, 00:46 EFE. Barcelona
Catalunya es troba a la cua de totes les comunitats autònomes i dels països europeus en qualitat del seu sistema educatiu, ja que registra els índexs més baixos de taxa de graduació i els més alts d'abandonament escolar prematur, que a més han empitjorat de manera considerable en els últims 5 anys.
Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l'informe sobre l'estat de l'educació a Catalunya 2006-2007 elaborat per la Fundació Jaume Bofill, que alerta sobre una realitat que els autors qualifiquen d'"alarmant" i de la qual responsabilitzen no només l'escàs finançament de l'administració, sinó també empresaris, sindicats, docents i famílies.
Un dels índexs educatius més preocupants és el que fa referència a l'abandonament prematur dels estudis de la població d'entre 18 i 24 anys, que és del 34,1% (un de cada tres estudiants), cosa que suposa el triple de l'objectiu europeu per a l'any 2010, fixat en el 10%, i està cinc punts per sobre de la taxa de l'any 2000.
L'abandonament prematur és molt superior a la mitjana d'Espanya (30,8%), i duplica els nivells del País Basc (13,9%) i Navarra (17,2%). Balears, Andalusia, Extremadura, Múrcia i Castella-la Manxa presenten una situació pitjor i, en el marc europeu, només obtenen pitjors resultats Malta i Portugal.
Evolució negativa
Catalunya se situa també lluny de la mitjana en el nivell de formació de la població jove, ja que només un 60,3% dels joves de 20 a 24 anys ha superat l'educació secundària postobligatòria, davant el 61,3% d'Espanya, i està a 15 punts de distància de la UE, quan l'objectiu per al 2010 és el 85%. Els responsables de l'informe han alertat també sobre el fet que aquest indicador hagi evolucionat de manera negativa en els últims cinc anys, ja que el 2000 els joves que superaven la secundària postobligatòria era del 68,1%, vuit punts més.
També ha creat alarma la taxa de graduats, en què Catalunya es troba la segona per la cua d'Espanya --només per davant de Canàries-- amb un 69,6%, sis punts per sota de la mitjana espanyola (75,3%), i lluny de les taxes més altes del País Basc i Navarra, totes dues amb el 84,4%.
L'informe posa al descobert una aparent contradicció com és que Catalunya compti amb les taxes més altes de promoció d'alumnes a Primària mentre que registra la segona taxa més alta de repetició en quart curs d'ESO. Un dels coordinadors de l'estudi, Ferran Ferrer, ha afirmat que aquest fet només s'entén perquè a Primària es tendeix a "amagar" la realitat del fracàs escolar que aflora després a Secundària.
Ocupacions sense qualificació
Els experts asseguren que l'arribada de molts joves immigrants amb un nivell d'estudis baix i que no segueixen estudis ha generat un impacte negatiu, encara que també adverteixen que un factor és l'oferta de llocs de treball per als quals no es necessita qualificació. L'informe responsabilitza d'aquesta situació un sistema educatiu que no és capaç de retenir l'alumnat més desorientat i en el qual l'Administració inverteix poc, ja que el 2005 la inversió per estudiant era de 3.500 euros davant els 5.000 del País Basc.
A tall de conclusió, l'informe assegura que el dret a una educació de qualitat per a tots encara s'ha d'aconseguir en un sistema a més afectat per una forta dualització entre els sectors públic i privat subvencionat.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...