Els sindicats de l’ensenyament temen una “privatització” dels centres públics0

442 27/11/2007, 08:56   

La futura llei d'educació ha tornat a posar en guàrdia als sindicats de l'ensenyament, alguns dels quals com ASPEPC·SPS consideren que l'esborrany presentat pel conseller Ernest Maragall la setmana passada apunta a un clar "desmantellament de la xarxa pública". Molts reclamen que hi hagi realment un consens amb la comunitat educativa i critiquen que no se'ls hagi presentat encara el document.

ASPEPC·SPS qualifica el Pacte Nacional per a l'Educació, en el qual es basa la llei, de "bufonada"

Entre les crítiques de les organitzacions sindicals, les més bel·ligerants són les del sindicat de secundària ASPEPC·SPS, que afirma que la llei consolidarà "les desigualtats en el procés d'escolarització dels alumnes segons la seva procedència socioeconòmica" i qualifica el Pacte Nacional per a l'Educació, en el qual es basa la llei, de "bufonada". Un altre punt polèmic és el reforç del paper de les direccions, que segons ASPEPC·SPS pot estendre a l'àmbit educatiu el "clientelisme" que ja existeix entre altres àmbits de l'Administració i convertir els centres públics en "franquícies comercials".

Comissions Obreres, per la seva part, ha advertit que "sense la veu del professorat", la llei d'educació catalana no comença bé. El sindicat ha recordat que els mestres i professors "estan cansats dels vaivens legislatius i normatius" dels darrers anys i que el consens que vol Maragall "no serà possible sense la complicitat dels docents". USOC, en canvi, reclama que es compleixen "tots els compromisos inclosos en el Pacte Nacional" i que es garanteixin les dues xarxes educatives actuals.

Des del seu bloc, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, és més optimista i afirma que "n'esperem molt de la futura Llei d'Educació de Catalunya", que cal construir "des del consens i la implicació de tots els sectors". Álvarez és més dur amb l'actual situació de l'ensenyament. El secretari general del sindicat UGT a Catalunya atribueix l'alt índex de fracàs escolar "a la manca de recursos suficients i sostinguts en el temps" i a la "incapacitat" del sistema a adaptar-se als canvis socials, econòmics i culturals que s'han produït els últims quinze anys. Segons Àlvarez, el nostre mercat laboral exerceix "un efecte pervers sobre els joves amb poca orientació i menys motivació per continuar estudiants", que s'estimen més treballar per precari que sigui el salari.

Álvarez aposta per les beques-salari

Des del bloc d'Àlvarez, el sindicat aposta per construir un model de beques-salari perquè els alumnes dels cicles formatius de l'FP no abandonin els estudis "a canvi d'uns diners a la butxaca". Álvarez conclou que "n'esperem molt de la futura Llei d'Educació de Catalunya", que cal construir "des del consens i la implicació de tots els sectors". Segons el líder de l'UGT, al ritme actual de la despesa pública en educació Catalunya trigaria uns 16 anys en assolir els nivells educatius de països com Dinamarca o Suècia, que hi destinen el 6% del PIB compromès en el Pacte Nacional per a l'Educació.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal