El Síndic recomana que l’assetjament sigui sancionat a l’Administració pública0

778 30/11/2007, 10:22       #Salut laboral, #Mobbing,

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha presentat un nou informe en que recomana que es sancionin les situacions d'assetjament psicològic a les administracions públiques catalanes. De les queixes recollides durant tres anys, el 63% corresponen a personal del Departament d'Educació de la Generalitat.

El nombre de queixes que ha rebut el Síndic no és significatiu -dotze expedients durant 2006-, però sí la seva progressió, que s'ha quadruplicat des de 2003. La majoria de les denúncies han estat motivades per discrepàncies amb els superiors i els companys, seguides de canvis en les condicions de treball (horaris, torns i manca d'informació, i obertura d'expedients disciplinaris.

L'Administració autonòmica és la que ha generat el major nombre de queixes -22 d'un total de 31 en tres anys-, seguida de les corporacions locals amb 8. Això s'explica perquè el 63% de les queixes rebudes corresponen a personal del Departament d'Educació, seguides de 18 de la conselleria de Salut i 9 de la de Justícia.

Gran part d'aquests processos acaben en la demanda d'una baixa per incapacitat laboral per part de l'afectat, i en casos molts puntuals els treballadors públics canvien de feina o interposen una denúncia als jutjats.

Rafael Ribó recomana en el seu informe incloure l'assetjament psicològic en els convenis col·lectius perquè el treballador laboral o funcionari pugui denunciar les faltes de respecte a la seva intimitat o els actes que atemptin contra la seva dignitat humana i laboral. "Aquest procediment hauria de ser el més clar, ràpid i rigorós possible", destaca el Síndic, i garantir el principi de confidencialitat de tots els implicats.

Dels convenis col·lectius analitzats per la Sindicatura de Greuges al 2005, només el 14% feia referència a l'assetjament psicològic o "mobbing". Ribó considera que seria útil la creació d'una comissió dins del Comitè de Seguretat i Salut de cada administració per fer un seguiment dels casos.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal