Catalunya, a la cua de les 10 autonomies analitzades0

432 04/12/2007, 20:21   

Només els alumnes andalusos obtenen pitjors resultats que els catalans d'entre les 10 comunitats que van sol·licitar a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que analitzés la situació dels seus respectius sistemes educatius a través del conegut com a Informe Pisa.

A més de la mostra estatal espanyola, n'hi ha una altra de representativa de les comunitats autònomes que així ho van sol·licitar: Catalunya, la Rioja, Castella i Lleó, Navarra, Aragó, Cantàbria, País Basc, Astúries, Galícia i Andalusia. Respecte a les autonomies analitzades --prenent com a mostra alumnes de 15 anys--, Catalunya ocupa el novè lloc en matemàtiques i ciències, i el vuitè en compressió lectora.

La Rioja i Castella, a bon nivell internacional

Per la seva part, els alumnes de la Rioja i de Castella i Lleó han obtingut un rendiment en ciències i matemàtiques molt més elevat que la mitjana nacional, i fins i tot els seus resultats s'han situat entre els millors dels països europeus, segons l'informe. Pel que fa a comprensió lectora, els resultats han estat òptims per als de la Rioja i els bascos, superiors a la mitjana estatal, però, en aquesta ocasió, aquestes autonomies ja no s'han situat entre les millors a nivell internacional.

Nou de les deu comunitats autònomes que han participat en l'informe han obtingut resultats per sobre de la mitjana espanyola, i set ho han fet també per sobre de les mitjanes de l'OCDE i de bona part dels països europeus participants. Només Andalusia s'ha situat per sota d'aquest llindar en les tres matèries: matemàtiques, ciència i comprensió lectora.

La influència dels pares

Així, en matemàtiques, la Rioja s'ha col·locat, amb 526 punts, molt a prop del Canadà, Suïssa i els Països Baixos, i a distància dels 480 punts de la mitjana espanyola, seguida dels 515 punts de Castella i Lleó i Navarra.

En comprensió lectora, la Rioja també ha estat l'autonomia espanyola amb millors resultats (492 punts), 30 punts per sobre de la mitjana estatal, mentre que en ciències, Castella i Lleó i la Rioja han estat les comunitats espanyoles que han encapçalat la classificació, amb 520 punts en els dos casos, davant dels 488 aconseguits pel conjunt nacional.

L'informe també ha evidenciat que, en general, els rendiments són millors quan els alumnes pertanyen a famílies amb estudis universitaris. A més, el nivell d'estudis de les mares, al costat del nombre de llibres que hi ha casa, pot ser un altre factor condicionant dels resultats.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal