Educació obrirà escoles especials per als nouvinguts a mig curs0

487 15/01/2008, 23:43   

Durant tot l'any les escoles reben un continu degoteig de nous estudiants procedents d'arreu el món. És el que es coneix com matrícula viva, un fenomen que es concentra en les escoles públiques i que alenteix el ritme de la classe per les dificultats lingüístiques dels nens acabats d'arribar, els quals sovint no parlen català ni castellà. Alguns sectors de professors consideren que és una mesura segregadora, Educació la justifica com un pas previ a les aules d'acollida.

"CCOO, USTEC i UGT estan indignats"

ASPEPC-SPS ha reivindicat aquest tipus de centres com a mesura temporal.

Les escoles específiques per a alumnes immigrants acabats d'arribar s'aniran implantant progressivament després d'una primera experiència pilot el curs que ve, segons ha anunciat el Departament d'Educació. Funcionaran com a centres de pas, on s'impartiran classes de llengües i costums socials del país per preparar-los per les aules d'acollida dels centres docents.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, assegura que seran centres que gestionaran el procés de distribució definitiva dels alumnes a les aules "a les quals han d'anar amb caràcter ordinari". Un model que s'inspira en experiències de països com Alemanya i Canadà i que podria començar a aplicar-se el curs que ve com a experiència pilot.

Es tracta, segons la Generalitat, d'una mesura que vol afavorir la tasca dels docents en les aules d'acollida. Però per a bona part dels representants dels docents -els sindicats UTEC-STEs, CCOO i FETE-UGT- seran guetos d'immigrants que no contribuiran a la seva integració.

Sindicats "emprenyats"

Els sindicats han criticat que no està clar de qui dependran, qui hi treballarà i què es farà en ells. A més, s'han mostrat "cansats" d'aquest tipus d'anuncis i "emprenyats" per la situació, encara que reconeixen que serà una mesura ben rebuda per les escoles més afectades.

La portaveu de CCOO, Mayte Agorreta, ha remarcat que el model d'aules d'acollida no està esgotat, però necessita més recursos. Per als alumnes és més positiu, ha explicat Rosa Cañadell, d'USTEC-STES, ja que els nens coneixen als seus companys de classe i poden practicar l'idioma, fet que en un centre especial no passaria. David Medida, de FETE-UGT, creu que els centres especials suposarien un pas enrere.

Per contra, el sindicat de professors de Secundària ASPEPC-SPS ha reivindicat aquest tipus de centres com a mesura temporal. Evitarà que els nens que desconeixen els idiomes co-oficials "escalfin la cadira", ha dit el seu portaveu, Xavier Massó. "Fins ara, només per tenir 12 o 13 anys se'ls enviava a una classe de segon d'ESO quan moltes vegades no estan preparats", ha remarcat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal