Carta oberta al Conseller Maragall 0

1759 18/01/2008, 11:42       #Vaga, #Opinió,

Benvolgut Conseller,

Com a professor de secundària, com a dirigent sindical i com a ciutadà, em sento obligat a respondre les recents declaracions que has fet –ens parlarem de tu, d’acord?-, en el sentit que l’única raó d’aquesta vaga de l’ensenyament públic –convocada, cal dir-ho, per la pràctica totalitat de les organitzacions sindicals- respon simplement a la voluntat de declarar una guerra i buscar-se un enemic, sense cap mena de fonament ni legitimitat.

Sembla, doncs, que seríem plegats una mena de rebels sense causa. I que si hi ha alguna causa, seria força tèrbola. Perquè hom podria deduir també que l’únic que hi ha al darrere d’aquesta vaga seria la voluntat d’introduir confusió entre la societat catalana sobre el tema educatiu i d’assegurar així el manteniment dels suposats privilegis corporatius del professorat. Alguna vegada ho has dit, també. A veure, Conseller: que no tinguis en massa alta estima el professorat de la pública pot ser respectable a títol personal –l’empatia és l’empatia al capdavall, oi?-. Això sí, que ho hagis palesat públicament en diferents ocasions ja és força més qüestionable, sobretot si tenim en compte que ets el màxim responsable de l’educació catalana, després del President de la Generalitat, és clar. Però que ara diguis que busquem un enemic imaginari, això, Conseller, és una irresponsabilitat política imperdonable si vertaderament n’estàs del país tant com dius. Llevat, és clar, que el teu concepte de país sigui tan monolític que t’ofusqui el judici a l’hora de contrastar criteris i prefereixis fugir d’estudi eludint el debat i entrant en la desqualificació ad hominem. Algú amb la teva reconeguda capacitat hauria de tenir més recursos a mà, no trobes?

Perquè, a veure Conseller, no has estat tu mateix qui ha anunciat públicament que entitats privades podran gestionar els centres públics, que els directors podran triar les plantilles, que cada centre organitzarà els seus curricula en funció del seu entorn i tantes coses més? I no és contra tot això que s’ha convocat aquesta vaga? O m’ho estic inventant?

O potser el que volies dir és que no és legítim pensar, com pensem alguns, que l’ensenyament públic ha de ser la columna vertebral del sistema educatiu del país i que els diners públics han d’anar cap a la cosa pública i no cap a les butxaques privades? O que tot ciutadà té dret a rebre una formació digna i de qualitat amb independència del seu origen social? O que la funció dels docents és transmetre els coneixements i la formació que permetran l’exercici efectiu de la igualtat d’oportunitats?

No, Conseller, no. Nosaltres no hem buscat cap enemic ni tenim cap especial afany de guerra. Simplement discrepem d’un projecte que qualifiquem d’estafa social. Tens tot el dret a intentar tirar endavant el teu projecte des d’una majoria de govern de legitimitat democràtica inqüestionable. El mateix dret que tenim nosaltres, com a ciutadans d’un país democràtic, a oposar-nos-hi amb tots els mitjans legals al nostre abast –la vaga n’és un-. I aquests drets els exercirem. T’agradi o no t’agradi.

Però no tens cap dret a dir que és una llei de país. Digues la veritat, Conseller, que no passa res i contribuirà a aclarir el debat entre la ciutadania. La teva no és una llei de país, sinó una llei que proposa un model educatiu molt concret per al país: un model d’Administració subcontratista amb xarxes educatives diferenciades segons la classe social dels seus potencials usuaris; un model socialment estratificat amb reminiscències decimonòniques embolcallades de neoliberalisme posmodern; un model que mercantilitza l’ensenyament, que separa de l’accés a la cultura i el coneixement els sectors socialment més desafavorits; un model que trenca definitivament amb el concepte il·lustrat de l’educació i que substitueix el debat democràtic per la comminació a les adhesions incondicionals. Millor que parlis clar, doncs, Conseller, i potser serà més fàcil que ens entenguem. Primer que res, situa la teva proposta allí a on ideològicament s’ubica. Alguns encara vam estudiar a una pública digna i conservem certa capacitat d’anàlisi. No pretenguis donar-nos gat per llebre.

Sense acritud, una cordial salutació.

Xavier Massó Aguadé
Professor de filosofia, delegat d’ASPEPC·SPS


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal