El calendari i l'horari són el que més satisfà els ensenyants0
972 23/01/2008, 08:58 el Periódico. JORDI CASABELLA
L'estudi de la Fundació Jaume Bofill incorpora una enquesta resposta per 4.600 docents catalans de Primària i ESO que, segons els seus autors, permet "desterrar" la imatge d'un professorat majoritàriament insatisfet amb les condicions en què desenvolupa la seva professió. Els aspectes més apreciats i valorats per la comunitat educativa són els relatius al "calendari laboral, els horaris de treball i la possibilitat d'obtenir permisos, llicències, excedències i reduccions horàries", que sols disgusten el 3,5% del col.lectiu. A l'altre extrem, la falta de perspectives de promoció professional és l'aspecte menys valorat i que desagrada al 20% dels enquestats.
En oberta contraposició amb el discurs sindical, el director de l'estudi, Francesc Pedró, va assegurar que la consulta, efectuada amb la voluntat "d'alimentar el debat polític amb evidències empíriques", demostra que els més de 80.000 docents que exerceixen a Catalunya "no estan majoritàriament insatisfets ni cremats". Encara que va admetre que hi ha un sector quantitativament apreciable que "està mancat d'il.lusió i no veu el futur clar". Els màxims nivells de descontentament es detecten entre el professorat de l'ESO que treballa al sector públic, i els més entusiastes amb la professió són a Primària. "S'aprecien com dues poblacions laborals diferents, dos sistemes diferents", va arribar a dir Pedró.
MÉS DECEPCIÓ
Si a més a més de treballar a l'ESO, els professors són homes i viuen en grans ciutats, la decepció és encara més perceptible. I si també hi ha "una falta de concordança entre l'especialitat cursada a la carrera i la matèria que s'imparteix", cosa que passa sovint, aleshores el disgust ja és majúscul. D'una altra banda, el 80% del professorat d'ESO assegura que està content amb la pràctica docent que porta a terme a l'aula. O sigui, que creu que fa les coses bé.
Després de l'organització del temps laboral, la majoria valora positivament l'estabilitat que li proporciona la feina i també els aspectes d'organització i funcionament en què treballa.
Menys de la meitat dels preguntats a l'informe (45,2%) valoren les condicions materials en què s'imparteix la docència, com els espais on desenvolupen la tasca o els recursos docents de què disposen. Una acceptació semblant (44,9%) s'aprecia a l'hora d'opinar sobre què passa a l'aula i que inclou el currículum que s'imparteix, la dinàmica de treball, l'heterogeneïtat de l'alumnat i la participació de les famílies en la vida escolar. Però la majoria dels que no es manifesten "satisfets" tampoc se senten ofesos, sinó "conformats", segons una expressió encunyada per un dels assistents a la presentació de l'estudi. El treball ofereix resultats reveladors sobre algunes altres qüestions. Quan s'interroga els docents al voltant dels criteris que s'haurien d'utilitzar per fixar un sistema de complements salarials, la majoria (65%) es decanta per l'antiguitat com a ensenyant i el fet de treballar en centres o zones on l'alumnat té dificultats d'aprenentatge. Però a curta distància (63%), els enquestats responen que "l'avaluació positiva de la qualitat docent" hauria de tenir incidència en el sou. Aquest és un tema tabú per als sindicats que han convocat la jornada d'aturada del 14 de febrer vinent.
PERSPECTIVES
Respecte al salari que perceben, gairebé la meitat dels participants en l'enquesta es declaren "satisfets o molt satisfets" amb el sou, però una quarta part afirma el contrari. L'índex de confiança en el futur no depara grans alegries: sis de cada 10 docents consideren que la seva situació salarial no experimentarà cap millora. La decepció amb les possibilitats de desenvolupament professional no és menor.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...