Calendari Escolar 2008 i Decret de Batxillerat0

3897 24/01/2008, 10:17       #Mesa sectorial,

Ordre del dia de la Mesa sectorial de 23 de gener de 2008:

  • Projecte d’ordre per la qual s'estableix el calendari escolar del curs 2008-2009 per als centres educatius no universitaris.
  • Projecte de decret pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del batxillerat.

1. Projecte d’ordre per la qual s'estableix el calendari escolar del curs 2008-2009 per als centres educatius no universitaris.

El Departament proposa, entre altres aspectes:
- Començar les classes, a excepció dels cicles formatius de grau superior i dels centres i aules de formació de persones adultes que començaran just una setmana després, el divendres 12 de setembre i finalitzar les activitats lectives a tots els ensenyaments el 22 de juny de 2008.
- Horari als centres d'ensenyament secundari: matí i tarda. En l’ESO l'horari i les activitats del centre no podran comportar més de dues tardes lliures setmanals. El batxillerat podrà organitzar-se en jornada intensiva i la formació professional específica en sessions de matí o tarda. Aules d'adults: s’organitzaran en sessions de matí, tarda i vespre de dilluns a divendres i cada grup s’ha de programar en la mateixa franja horària.
- Vacances i dies festius:
Nadal: del 22 de desembre de 2008 al 7 de gener de 2009, ambdós inclosos.
Setmana Santa: del 6 d’abril al 13 d’abril de 2009, ambdós inclosos.
Festius: 11 de setembre i 8 de desembre.
Cada centre disposarà de 3 dies festius no consecutius de lliure disposició.
- Totes les modificacions i peticions sobre el calendari del curs s’hauran de demanar no més tard del dia 23 de maig de 2008.
- Els SSTT podran autoritzar la jornada intensiva de 4 hores de classe a Primària el dia 19 de desembre de 2008 i a partir del 8 de juny de 2009 per als centres que ho demanin sempre que es mantingui l’horari total de dedicació del professorat i es compensi la diferència d’hores d’atenció a l’alumnat al llarg del curs escolar.

La part sindical (USTEC, CCOO, ASPEPC·SPS i UGT) ha coincidit en demanar:
- Que el curs comenci el dia 15 de setembre de 2008 davant l'absurd de començar un divendres que és pont i del fet que començant el 15 es mantindrien els 175 dies lectius mínims que ha de tenir el curs escolar. Així mateix la finalització de les activitats lectives el 19 de juny compliria el nombre de dies.
- Que la jornada intensiva comencia l'1 de juny i s'estengui, com ASPEPC·SPS ha demanat reiteradament, a l'ESO.
- Que qualsevol canvi en el marc horari no requereixi els 3/4 parts dels vots favorables del Consell Escolar sinó els 2/3.

2. Projecte de decret pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del batxillerat.

Distribució horària proposada pel Departament en l'Annex 3, pàg. 24 del seu Projecte

El Departament d’Educació ha presentat avui, amb la presència del Director General d’ESO Batxillerat, Jaume Graells, el Projecte de Decret pel qual s’estableix l’ordenació dels ensenyaments de batxillerat.
El Departament ha presentat els aspectes més innovadors del projecte, d’entre els quals destaquem els següents:
1.- Reducció de la presència de matèries comunes (de tres a dues hores setmanals) i augment de matèries de modalitat i de la seva presència horària (de dues a quatre hores setmanals).
2.- Flexibilització de la durada del batxillerat que permet als alumnes que el centre ho consideri oportú –amb l’acord de la família- cursar el batxillerat en tres anys.
3.- Augmentar el nombre d’estudiants que cursin el batxillerat i que apuntin cap a una sortida a la Formació Professional de Grau superior, no solament a la universitat.
4.- Possibilitat, no concretada, de proves extraordinàries de batxillerat al setembre.
5.- Disposició Addicional Vuitena, del projecte de decret, que limita la possibilitat d’oferta de modalitats de batxillerat als instituts.

Per la part sindical, destaquem les següents intervencions:

FETE-UGT ha proposat una recuperació parcial de l’horari de les matèries comunes i la reducció de les matèries de modalitat a tres hores setmanals. Ha demanat que es consideri l’augment de plantilles que por significar l’aplicació del batxillerat en tres anys i la supressió de la Disposició Addicional Vuitena.
USTEC-STEs ha incidit en la supressió de la Disposició Addicional Vuitena i en la necessitat d’enfocar bé la possibilitat que alguns alumnes del centre facin el batxillerat en tres anys.
CCOO ha manifestat que, a primera vista, pot veure bé la majoria d’aquestes modificacions, sota la consideració que, en general, poden estar ben vistes pel professorat però que no té una posició definida sobre el tema.

ASPEPC·SPS

Els representants d’ASPEPC·SPS han manifestat que, tot i que la idea que inspirar el projecte pot ser bona i hi ha elements amb els quals es podria estar d’acord, és inaplicable el marc d’un batxillerat de només dos anys, desequilibra l’oferta curricular i, el que es fonamental des d'un punt de vista sindical, pot comportar desplaçaments i supressions de places amb els nefastos efectes ja viscuts pel col·lectiu en el passat que s'han de evitar a qualsevol preu.

L’ampliació de les matèries de modalitat i la seva extensió a quatre hores setmanals no és pas dolenta, però descompensa l’oferta de comunes, igualment necessàries, i carrega als mateixos programes en un horari ara més reduït. S’entén la proposta del Departament i es comparteixen una bona part dels objectius establerts, però això només és possible en un batxillerat de tres anys. Mentre no es tingui el valor i la voluntat d’aplicar aquesta mesura, qualsevol modificació descompensarà inevitablement l’oferta.

No s’entén, en canvi, per què desapareixen del ventall de matèries de modalitat totes les de naturalesa filosòfica (lògica, sociologia, psicologia, estètica); es pregunta per les raons acadèmiques que han motivat aquesta decisió i es planteja un debat públic amb els experts del Departament.

Finalment, ASPEPC·SPS s’afegeix a la proposta de FETE-UGT, matisant-la en el següent sentit: oferta de matèries de modalitat a raó de tres hores setmanals; les quatre hores resultants s’afegeixen a les matèries comunes català, castellà, filosofia i educació física, que quedarien així en tres hores setmanals cadascuna.

ASPEPC·SPS entén que, amb les limitacions insuperables d’un batxillerat de només dos anys, aquesta és l’única proposta que manté un mínim equilibri en l’oferta curricular, no perjudica a algunes especialitats i evita desplaçaments i supressions de places.

ASPEPC·SPS s’afegeix a la petició de supressió de la Disposició addicional vuitena que, entre d'altres aspectes, comportaria que les especialitats que alguns consideren aparentment afavorides pel primer projecte del Departament, no ho fossin en realitat si aquest decidís que en un determinat centre no es donés una modalitat (o les dues) de Batxillerat, amb la qual cosa, per una altra via, la roda de desplaçaments i supressions de places tornaria a obrir-se.

Finalment, donada l'oferta del senyor Graells (poc habitual en el Departament) de discutir amb la part sindical les nostres objeccions, ASPEPC·SPS l'hi ha sol·licitat una entrevista per demanar, a més dels punts esmentats, que cap especialitat perdi hores en la nova reestructuració tot ampliant l'oferta de matèries de modalitat i que el Departament afronti el Batxillerat de tres anys, única solució satisfactòria per a tots i legalment viable si hi ha voluntat política.

Els representants d'ASPEPC·SPS a la Mesa Sectorial
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal