Educació proposa un Batxillerat encongit que és pràcticament inviable 0

960 28/01/2008, 10:12       #Opinió,

L'allargament del Batxillerat a tres anys és del tot ineludible. El projecte de reforma del Batxillerat que proposa el Departament d'Educació té un inconvenient inicial definitiu: la camisa no cap al cos, és de talla massa petita. Dos anys no donen més de si.

I aquest és el problema, no pas d'altre. Vist en perspectiva, la veritat és que el projecte no hauria de ser dolent, en principi. Però la seva aplicació en un Batxillerat encongit a dos anys com el que tenim és pràcticament inviable i ens temem que pot ser pitjor el remei que la malaltia.

La idea de reforçar les matèries de modalitat segons l'opció de Batxillerat que s'esculli sembla força raonable. Però la seva efectivització passa necessàriament per reduir la presència horària de les matèries comunes, i aleshores el que ens queda és, novament, un batxillerat esguerrat i descompensat. Només amb un batxillerat de tres anys es podria aplicar correctament aquest projecte. Un Batxillerat que mereixi aquest nom ha de tenir no només, que també, una forta presència de matèries d'especialitat, sinó també una oferta suficient de matèries comunes que doti l'alumne d'una formació cultural àmplia i genèrica. De fet, pensem que a més de garantir l'actual presència de les matèries comunes, n'hauria d'incloure alguna més, com ara les matemàtiques.

Una mínima formació matemàtica és imprescindible per a qualsevol persona, no només per al qui vulgui posteriormet cursar estudis de ciències o tècnics. En comptes d'això, el que se'ns ofereix és una nova matèria anomenada Ciències en el món modern que tot indica que quedarà en una mena de temari del tipus de la revista Muy Interesante. Però també és necessària una certa formació filosòfica, històrica i literària, per exemple, i el que ara se'ns presenta redueix la presència d'aquestes matèries. Com es pretén que se segueixi explicant el mateix temari de català o castellà, per exemple, que ja anava prou just amb l'assignació horària que tenien, si a més ara ens el redueixen?. O de filosofia, amb un temari que s'amplia a temes de "ciutadania" i que també perd presència horària?

El problema, diguem-ho clar, no és que ara es vulgui reforçar la presència de les matèries de modalitat, del tot necessàries i imprescindibles, sinó que aquest reforçament hagi de passar necessàriament pel retall de la presència d'altres matèries comunes igualment importants. I això no es por fer en un Batxillerat de només dos anys. L'allargament del Batxillerat a tres anys és del tot ineludible. Una vegada més, sembla que no hi ha valor ni voluntat per afrontar el problema de fons, i ens estem perdent novament en cortines de fum que seguiran perpetuant el despropòsit educatiu.

Xavier Massó Aguadé
Portaveu d'ASPEPC·SPS


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal