La vaga i la massiva manifestació de BCN mostren el rebuig als plans d'Educació0

757 14/02/2008, 23:06       #Vaga, #Mobilitzacions,

La meitat dels treballadors dels centres públics cridats a la mobilització unitària contra la llei d'educació han secundat avui la vaga, segons dades recollides on line per la Generalitat, a través de les xifres facilitades pels responsables de 2.783 centres públics catalans --d'un total de 2.878--.

Més de 37.000 professionals d'escoles catalanes han donat suport a les mobilitzacions. Han superat els 24.000 a Primària i els 11.000 a Secundària a les escoles públiques.

En el cas dels instituts d'educació secundària, la vaga ha tingut un seguiment per sota de la mitjana, amb un 39% de la plantilla, mentre que en el cas de primària ha estat secundada pel 63% de professors. A les guarderies públiques, el 80% del personal ha treballat.

No obstant, segons els sindicats convocants --UstecStes, CC.OO., Aspepc-Sps, Fete-UGT i CGT--, el seguiment ha superat el 90% de la plantilla a Primària i Infantil, mentre que a Secundària ha rondat el 70% del professorat. En total, havien convocat a la vaga unes 100.000 persones entre mestres i personal no docent.

Més suport al Baix Llobregat i el Vallès Occidental

Pel que fa a les diferents zones de Catalunya, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental han estat les que més han secundat l'aturada, amb un 54% de personal en vaga. Només a Barcelona, el 41,4% dels professionals d'ensenyament l'han seguit.

La culminació de la jornada d'aturada ha estat la massiva manifestació de Barcelona, en què han participat entre 50.000 docents i estudiants (segons la Guàrdia Urbana) i 60.000 (segons els sindicats), una de les més concorregudes que es recorden. Així mateix, s'han celebrat protestes als carrers de Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.

La marxa de Barcelona ha transcorregut en un clima festiu i reivindicatiu des de la plaça de la Universitat fins a la de Sant Jaume, on la dirigent del sindicat USTEC-STES, Rosa Cañadell, ha reclamat la retirada del document de bases i ha advertit al conseller d'Educació, Ernest Maragall, que seria "suïcida" tirar endavant el projecte.

Els sindicats han vaticinat més mobilitzacions i no descarten una altra convocatòria de vaga si la conselleria no retira el document que, segons el seu parer, obre la porta a la privatització de l'ensenyament públic i pot empitjorar les condicions laborals dels docents. Els convocants de l'aturada rebutgen també l'avaluació de la tasca docent.

El conseller Maragall afirma que "pren nota del malestar"

Maragall ha admès, en declaracions als periodistes, que la vaga ha estat "significativa" però "en cap cas massiva". El responsable d'Educació ha assegurat que "naturalment es pren nota del malestar" expressat i que, segons el conseller, té diferents motius "i no tots corresponen als motius de la convocatòria".

L'aturada, a què estaven convocats uns 85.000 docents catalans (més de 60.000, del sector públic), ha xocat amb l'oposició de sectors tan representatius com les associacions de pares, la de directors i els moviments de renovació pedagògica.

Pocs nens han anat a les escoles

Els alumnes que han acudit a les escoles que secunden l'aturada han estat atesos pels docents que integraven els serveis mínims dictats per Treball. L'afluència d'alumnes, no obstant, ha estat reduïda ja que les direccions dels centres havien recomanat als pares que no hi portessin els nens.

La Generalitat havia fixat que a les escoles havien de treballar un membre de direcció i un mestre per cada quatre grups. Als instituts, l'ordre limitava la mobilització de personal al director o cap d'estudis i a un empleat d'administració o serveis, alhora que exigia la presència del 25% de la plantilla a les guarderies.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal