Maragall manté el document de bases i es preparen més vagues0

713 17/02/2008, 10:11       #Vaga, #Mobilitzacions, #LEC,

CCOO diu que la vaga ha demostrat que cal recuperar el consens del pacte, i Aspepc-SPS l'acusa de «deslleialtat».

Hi haurà més vagues a les escoles públiques, encara que podrien ser en diferents dies i per zones educatives. Els sindicats de mestres treballen amb aquest escenari després que les últimes hores el Departament d'Educació s'ha mostrat ferm a mantenir la vigència del document de bases de la llei d'educació de Catalunya (LEC) fins que se'n conegui l'articulat. El conseller Maragall vol que l'avantprojecte entri al Parlament el juny, i que la reforma s'aprovi durant aquest any 2008. Dimecres hi haurà una important reunió dels cinc sindicats convocants de la vaga –Ustec-STEs, CCOO, Aspepc-SPS, FETE-UGT i CGT– per decidir si calen noves protestes i aclarir el posicionament de CCOO i UGT, que han demanat una reunió al marge de la resta.

La unitat sindical contra la reforma educativa corre perill, i els seus líders hauran de parlar molt entre ells després de la carta que 13 entitats van enviar a Maragall. Dimecres hi ha una reunió decisiva. Per Xavier Massó, del sindicat Aspepc-SPC, el fet que CCOO i FETE-UGT firmessin aquesta carta és una maniobra «barroera» que demostra la «deslleialtat» d'aquestes dues organitzacions. «Hi ha una fissura important; ens esperàvem una cosa així però no tan de pressa; nosaltres no abandonarem el professorat.» No es va expressar d'una manera tan contundent Rosa Cañadell, de la Ustec, per qui els sindicats que van signar el pacte «tenen tot el dret» a demanar una reunió de la comissió de seguiment i creu que hi pot haver «marcs diferents». Cañadell va dir que «no descarta més vagues», però les va condicionar a la valoració que dimecres es facin de les declaracions del conseller. Els sindicats, el dia de la vaga, van posar un termini d'una setmana al conseller perquè retirés el document de bases de la LEC.

CCOO VOL NEGOCIAR

Dolors Llobet, de CCOO, ahir va deixar clar que els signants de la carta volen recuperar el consens assolit fa dos anys i trencat amb la presentació del document de bases, i que com diu la missiva volen parlar a partir del que diu el pacte i no del document del departament.

Llobet va afirmar: «La lliçó que ens ha deixat la vaga és que cal recuperar el consens i que ens hem de prendre el temps necessari per restablir el diàleg.» Un consens en què, per cert, no hi ha tres de les organitzacions sindicals –Ustec-STEs, Aspepc-SPS i CGT– que van convocar la vaga i que dimecres podrien anunciar més vagues a les escoles i instituts públics. Enmig d'aquesta diversitat d'escenaris i estratègies –mentre que CCOO aposta pel diàleg, Aspepc-SPC es decanta per continuar les vagues– l'educació és ara un tauler d'escacs, i cada moviment condiciona el següent. Tot i que de la carta es pugui interpretar que hi ha dues línies d'actuació i que la unitat sindical està en qüestió, Josep Maria Álvarez, secretari general d'UGT, va dir el mateix dia 14 de febrer que la Ustec-STEs no es pot quedar al marge i ha d'estar «inclosa en les noves negociacions». El Departament d'Educació està obert a dialogar que, d'altra banda, no s'ha trencat mai del tot, ja que des de la presentació del document de bases s'han fet 5 reunions de la mesa sectorial i dues del comitè intercentres. D'altra banda, a algunes entitats els preocupa la interferència que pugui tenir el procés electoral del 9 de març. En una tanda de trucades que el conseller Maragall va fer a diverses entitats el dia de la vaga, alguna organització li va demanar que no condicionés la possible convocatòria del pacte a les eleccions.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal