L'escola francesa enterra les tècniques modernes d'educació0
471 26/02/2008, 10:24 el Periódico. ELIANNE ROS/París
Tornar a l'aprenentatge dels coneixements bàsics mitjançant els mètodes tradicionals. Sota aquest credo, el Govern francès ha culminat la reforma del programa escolar d'educació Primària (de 6 a 10-11 anys). Primer va ser el sistema sil.làbic --l'ema amb la a, ma--, que ha desterrat el global per aprendre a llegir; després la tornada de l'ortografia, el càlcul mental, la disciplina, les notes de conducta... i, a partir del pròxim curs, el retorn dels cursos de gramàtica, l'augment de l'esport i l'assignatura de moral en comptes de l'actual educació cívica.
S'ha acabat l'ús de termes abstrusos per designar els components d'una frase. Tornada al subjecte, el verb i el predicat. Ja no hi haurà més acusatius a les aules franceses. El complement directe i l'indirecte estan formalment de tornada, encara que alguns professors no han arribat a desterrar-los mai del tot. En la reforma empresa el 1996, els cursos de gramàtica amb tots els ets i uts van ser substituïts per classes en què l'aprenentatge de l'estructura del llenguatge es portava a terme a partir de la lectura de textos. La matèria es va rebatejar com a Organització reflexiva de la llengua i es va desmarcar de l'ensenyament tradicional en la convicció que aquest feia poc atractiu l'estudi i motivava cert rebuig per part dels alumnes.
AJUDA DE PARES I AVIS
¿Per què tornar ara a les velles receptes? França ha descobert amb horror que el 25% dels alumnes arriben a l'institut amb problemes d'expressió oral i escrita, dels quals el 15% manifesta greus dificultats en el domini del llenguatge. I les autoritats educatives han arribat a la conclusió que "no es pot economitzar en l'aprenentatge quan es tracta de la llengua, s'han d'aprendre i memoritzar les regles". Alguns experts consideren que la reforma servirà, sobretot, perquè els pares i especialment els avis --que moltes vegades són els que són presents a l'hora de fer els deures-- puguin ajudar els nens en les tasques escolars. Una altra novetat destacada de la reforma ideada per Nicolas Sarkozy és que els alumnes faran a partir d'ara una hora més d'esport a la setmana. No es tracta només de millorar la forma física dels estudiants, sinó també d'assentar bé aquells valors inherents a l'esport, com poden ser la cultura de l'esforç i la superació d'un mateix.
CULTURA DEL RESULTAT
Després de descobrir que el 35% dels escolars acaben el primer cicle sense haver adquirit coneixements bàsics, l'objectiu de la reforma consisteix a centrar-se en els aspectes fonamentals. És a dir, en el domini de la llengua, "reforçar" el càlcul mental i tenir clars determinats conceptes. La història, per exemple, s'haurà d'explicar de forma cronològica. "S'ha d'assumir que l'escola no es pot ocupar de tot, no pot respondre a tots els problemes de la societat actual, des de l'educació sanitària fins a la seguretat viària", assenyala Claude Lelievre, professor d'Història de l'educació.
Més controvertida entre el professorat és la introducció de la cultura del resultat. No només els alumnes seran avaluats amb més assiduïtat --les notes de conducta són mensuals--, sinó també els centres, que seran classificats en funció de les taxes d'èxit o fracàs dels seus alumnes. Perquè aquest sistema deixi el mínim d'alumnes endarrerits a la cuneta, els centres hauran d'impartir cursos de recuperació durant les vacances.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- cristina-b4e
Sembla ser que hi ha una prova per a catalana parlants i una ... - albert-3dc
La prova de C2 aquesta que s'anuncia és per no catalanop... - salvador-7db
He entrat a la web per fer la matriculació per a català C2,... - nuria-597
En el meu cas, tribunal 7 de Geografia i història, sí que h... - ariadna-b99
Jo vaig intentar fer signatura digital i el full em donava er...