El TSJC demana a Educació els horaris de castellà0

442 14/03/2008, 08:48   

La polèmica tercera hora de castellà ja està als tribunals. La sala cinquena del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) vol saber les hores de castellà i català que fan totes les escoles a primer i segon curs de primària i si compleixen la normativa, i per això ha enviat un requeriment a Educació que expira el 20 de març en què l'insta a donar-li la informació dels 1.427 centres de primària. Ahir, el departament va demanar a tots els centres que informin ràpidament de la distribució horària.

El secretària general del Departament d'Educació, Dolors Rius, va enviar ahir una carta a totes les escoles en què els demana que en el termini màxim de sis dies enviïn una addenda amb tots els horaris de les hores de castellà, català i anglès que fan els alumnes de 6 i 7 anys. El TSJC estudia un recurs de l'associació anticatalana Convivencia Cívica i vol saber si es compleix la normativa en relació amb les hores de castellà a les escoles.

El correu electrònic d'Educació, que ha demanat una pròrroga per tenir més temps per recopilar la informació, és conseqüència del requeriment de la sala cinquena del TSJC, que el dia 11 de març va donar de termini fins al 20 de març per rebre les 1.427 graelles horàries de les assignatures lingüístiques.

CONFUSIÓ ALS CENTRES

El correu electrònic va causar molta confusió en les direccions d'alguns centres educatius pel poc marge de temps que donava Educació per rebre els horaris. A la pràctica, avui és l'últim dia que tenen les escoles per enviar els horaris, ja que dilluns els centres educatius ja estan tancats per les vacances de Setmana Santa i no es reprenen les classes fins al 25 de març, cinc dies després del límit marcat pel TSJC. «Ens ha sorprès molt la rapidesa amb què ens demanen la informació», va explicar ahir la directora de l'escola Àgora de Barcelona, Isabel Sánchez. «Fa vuit anys que sóc directora i mai m'havien demanat els horaris de les assignatures, és un fet insòlit», va comentar Alícia Fernández, directora de l'escola Joaquim Ruyra, també de Barcelona. Fernández va dir que no entén l'objectiu de la mesura, ja que demanant només els horaris del cicle inicial no es pot despendre si un centre compleix o no la normativa. Les escoles poden fer molt poques hores de castellà a primer i segon curs, i compensar després la resta de l'etapa, de tercer a sisè de primària, les hores mínimes de castellà. A més, el requeriment no pregunta tampoc si les escoles fan assignatures no lingüístiques en castellà, una novetat que va incorporar el Departament d'Educació precisament per complir els horaris mínims i no restar-los de les hores de llengua catalana.

La tercera hora de castellà, una imposició del govern espanyol, va quedar a les mans de les escoles després de la reforma que el govern català va fer de primària.

El Departament d'Educació va confirmar ahir el requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el va emmarcar en les «habituals» demandes d'informació dels estaments judicials. Els últims mesos, el TSJC ha desestimat un recurs de la mateixa entitat contra les subvencions que atorgava el departament perquè demanava que el servei d'acollida matinal es fes en català.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal