Sis menors que van clavar una pallissa a una altra noia i ho van gravar seran jutjades com adultes0

543 12/04/2008, 21:20       #Salut laboral,

Quan el 2 d'abril la policia de Lakeland, Florida, va començar a arrestar sis noies implicades en l'agressió --que van gravar en vídeo-- a una altra adolescent, les detingudes, segons el relat de Grady Judd, xèrif del comtat de Polk, "no van mostrar remordiment, van riure i van fer broma i fins i tot una va preguntar si podria estar lliure per a l'entrenament de cheerleader".

Quan dijous les menors van ingressar a la presó després que un jutge decidís que seran jutjades com a adultes, els seus canells emmanillats i les seves llàgrimes demostraven que no els quedaven ganes de prendre's les seves pròpies accions a la lleugera. Les sis noies tenen entre 14 i 17 anys i s'enfronten a càrrecs que van des de l'agressió i la intimidació d'un testimoni (la víctima) fins al segrest, que pot ser arribar a ser condemnat a Florida amb la cadena perpètua.

El seu cas ha tornat a alimentar als EUA el debat sobre com i quan es trenquen les barreres de la justí- cia juvenil i, també, la conversa sobre la creixent violència entre noies adolescents i la influència en aquest fenomen de l'era digital i els reality shows.

MITJA HORA DE PALLISSA

Els fets van passar el 30 de març. Les detingudes es van reunir a casa de l'àvia d'una d'elles i van fer anar allà l'altra menor, a qui acusaven d'haver escrit a la seva pàgina de Myspace comentaris despectius sobre algunes d'elles. Un cop la menor va arribar a la casa --i mentre dos nois de 17 i 18 anys, també arrestats, vigilaven al carrer-- van començar a pegar-li. Primer li van rebotre el cap contra una paret, i va quedar inconscient. Es van agrupar esperant que tornés en si i, quan ho va fer, van seguir clavant-li mastegots i cops de puny.

L'assalt va durar almenys 30 minuts. Va deixar la víctima amb els ulls plens de blaus, pèrdua d'oïda i visió al costat esquerre, abundants contusions i un trauma psicològic. I les assaltants mateixes ho van gravar tot en un vídeo que sembla que volien convertir en un fenomen viral a internet.

Ho ha estat, però no com elles pensaven. El vídeo, que va arribar a ser penjat a Youtube, ha estat retirat, segons un portaveu de la web. La policia va facilitar als mitjans tres minuts de la gravació. I el xèrif va fer una ronda per les televisions explicant que vol que les imatges serveixin "com a exemple", per evitar que els menors es facin insensibles als efectes i les conseqüències de la violència i per obrir els ulls a molts pares.

YOUTUBE, "L'ANTICRIST"

Encara que l'atac va ser molt real i no es pot considerar ciberassetjament --que, segons un estudi recent del centre Pew, pateixen un terç dels adolescents dels EUA que usen internet--, alguns no han trigat a aixecar el dit acusador contra la xarxa com a element instigador. Entre ells el pare de la víctima, que va denunciar que "llocs com Youtube són l'anticrist", abans que el jutge imposés a tots els relacionats amb el cas la prohibició de parlar amb els mitjans de comunicació.

D'altres, com Rosalind Wiseman, autora d'un llibre destinat a mares per ajudar les seves filles a superar mals tragos de l'adolescència com les xafarderies o l'assetjament escolar, subratllen els efectes nocius dels reality shows en la societat juvenil, "programes que posen la gent al límit i normalitzen situacions violentes que no són normals en la vida real".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal