La retallada del nocturn origina una guerra contra Educació0

501 11/05/2008, 18:39       #Mobilitzacions,

Professors i alumnes del batxillerat nocturn estan en peu de guerra. A tan sols tres dies de l'inici de les preinscripcions en l'educació postobligatòria, la supressió parcial d'aquesta modalitat que permet conciliar els estudis amb la feina ha indignat els dos col.lectius, que preparen un acte de protesta per dimecres a Barcelona. Primer es va anunciar que aquests estudis desapareixien. Després, que sobreviurien en alguns centres i, finalment, que seran més de la meitat els que mantindran l'oferta, però reduïda a un sol grup per institut.

En total, 26 dels 46 instituts que oferien el nocturn ho continuaran fent, un nombre total que els alumnes consideren insuficient, perquè fins i tot on es manté es redueixen places, cosa que obligarà molts estudiants a desplaçar-se lluny dels seus llocs de residència. L'alternativa de cursar-lo a distància, a través de l'Institut Obert (IOC), suscita escàs interès.

"El conseller ha de dimitir perquè no es poden prendre decisions en contra de la societat", afirma Milagros Villar, cap d'estudis del nocturn de l'IES Pau Vila de Sabadell (Vallès Occidental). Els seus homòlegs d'altres instituts també afirmen que es tracta d'una "decisió unilateral" que s'ha pres per "motius econòmics" i d'amagat de les direccions dels centres educatius.

La cap d'estudis dels estudis nocturns de l'IES Damià Campeny de Mataró (Maresme), Elisabet Sanz, lamenta que Educació vulgui eliminar una opció que, a més a més d'educar, "té una funció social". "Ajudem a resituar en la vida alumnes que han tingut problemes per estudiar en l'adolescència", insisteix Manel Pau, de l'IES Narcís Monturiol de Barcelona.

LA FIGURA DEL PROFESSOR

La possibilitat d'acudir al IOC és una opció que rebutgen gran part dels consultats. Carmen Córdoba no va poder estudiar als 14 anys perquè havia de treballar i no hi havia el batxillerat nocturn. Ara en té 50 i és alumna de l'IES Pau Vila. Fa cinc anys va intentar fer el batxillerat a distància, però no va poder. "És imprescindible tenir un professor davant per aprendre bé i poder preguntar", afirma.

Després d'una malaltia, Irene Nicolau, de 18 anys, es va apuntar al nocturn de l'IES Narcís Monturiol. "Estan jugant amb la nostra vida i el nostre futur laboral. Només estudiarà la gent que tingui diners", afirma indignada. Per a esportistes com Guillem Salom, de l'IES Damià Campeny, seria impossible estudiar si es tanqués el nocturn. "L'horari em deixa entrenar-me i formar-me", diu.

Indignació i preocupació malgrat la continuïtat

Únicament dos centres de Sabadell ofereixen la modalitat de batxillerat nocturn, però a partir del curs vinent l'IES Pau Vila serà l'únic. Ara compta amb 33 alumnes matriculats de primer i 95 de segon, repartits en dos grups. Malgrat la confirmació de la seva continuïtat, el centre no troba explicació a la situació d'incertesa viscuda aquestes dues últimes setmanes.

Dimarts que ve començaran les inscripcions i l'institut no va saber ben bé que continuaria comptant amb el batxillerat fins dimarts passat. Segons la cap d'estudis del batxillerat nocturn del Pau Vila, Milagros Villar, el col.lectiu docent està indignat perquè tot s'ha fet de manera molt "barroera". Els alumnes que es veien afectats per la nova reforma han estat en suspens fins a l'últim moment i, encara que respiren alleujats al poder continuar els seus estudis al mateix centre, no confien en la continuïtat de la modalitat i estan preocupats per una possible inestabilitat aquests pròxims anys.

Els centres només tindran un grup de primer

L'IES Damià Campeny de Mataró s'enfronta a un nou problema: seguirà oferint el batxillerat nocturn, però només podrà tenir un grup de primer curs. Fins ara, el centre disposava de dues línies de primer, amb 58 alumnes matriculats, i tres de segon, amb 111. Educació l'obliga a tenir un mà- xim de 49 estudiants en un grup de primer el pròxim curs, un fet que els mateixos alumnes critiquen, ja que en les matèries comunes un sol professor s'haurà de fer càrrec d'una aula "massa plena" per garantir el seguiment i la comprensió de tothom.

Tot i així, el centre espera que una demanda superior durant les preinscripcions serveixi per poder demanar a Educació dos grups. De fet, són l'únic centre de tot el Maresme que ofereix la modalitat nocturna de batxillerat, de manera que els alumnes que no puguin entrar al Damià Campeny s'hauran de desplaçar als instituts més pròxims a la seva zona, que estan situats a Blanes (Selva) i a Granollers (Vallès Oriental).

L'estabilitat laboral dels treballadors es veurà afectada

L'IES Narcís Monturiol de la zona de la Vall d'Hebron de Barcelona és un dels 20 instituts condemnats per Educació a tancar el batxillerat nocturn. Per al centre, la supressió significa portar a terme una reestructuració que no solament afectarà alguns alumnes i professors, sinó també el personal d'administració i consergeria, perquè es reduiran les hores d'obertura de l'institut i, per tant, es necessitaran menys treballadors.

El Narcís Monturiol té aquest curs 20 alumnes de primer i 60 de segon, repartits en dos grups. Una de les situacions més enutjoses de solucionar serà la d'aquells estudiants de primer que aquest any només aprovin la meitat del curs, perquè per finalitzar-lo s'hauran de traslladar, si els resulta possible, a un altre centre. Trobar plaça ja no serà tan fàcil, perquè hi haurà menys oferta. D'una altra banda, els instituts que acullin els alumnes dels centres on se suprimeix el nocturn hauran de garantir la convalidació de les assignatures ja aprovades.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal