En defensa del batxillerat nocturn0

530 13/05/2008, 09:06       #Opinió, #Mobilitzacions,

Els arguments per justificar la supressió d'alguns dels estudis de batxillerat nocturn acordada pel Departament d'Educació són peregrins. Per què no el reactiven a fons per tal que estudiar i treballar sigui una cosa normal?

El Departament d'Educació ha decidit, sense previ avís, suprimir estudis de batxillerat nocturn que s'impartien en uns quaranta instituts de tot Catalunya. Els arguments exposats per justificar aquesta supressió són peregrins: el presumpte absentisme entre l'alumnat, l'escàs nombre de matriculats –4.900 a tot Catalunya–, l'alternativa del batxillerat en línia…

I en diem peregrins perquè la raresa prové de la utilització unilateral i esbiaixada que en fa el departament. Efectivament, i a banda de la discutible versemblança, aquests arguments sembla que només serveixen per al batxillerat nocturn. Però no, curiosament, per al batxillerat en línia que es proposa com a alternativa. El garbell no és el mateix, això és molt clar. Però per què? Per què, per exemple, no es planteja una reactivació a fons del nocturn per tal que estudiar i treballar sigui una cosa normal i facilitada des de l'administració? O és que allí es pensen de veritat que en aquest país tothom lliga els gossos amb llonganisses i pot continuar estudiant fins als trenta anys com si res? Que potser s'han acabat creient la pròpia propaganda?

En realitat, sota la pretesa escolarització obligatòria i gratuïta, s'ha construït a Catalunya un artifici que té com a conseqüència la regressió social i la supressió de tot allò que pugui significar una segona oportunitat. Va passar amb la supressió de la possibilitat de transitar del batxillerat a l'FP, i viceversa; també en el cas de la supressió dels exàmens de setembre i, tot i que emparat en falsos arguments paternalistes, amb la promoció automàtica de curs a primària i a l'ESO o en permetre que un alumne amb tres assignatures suspeses pugui promocionar de curs al batxillerat. Ara toca al nocturn.

Els estudis de batxillerat en règim nocturn han permès fins ara prosseguir o reprendre els estudis a molts joves que en acabar la vida acadèmica en concloure l'ESO no van voler continuar estudiant.

Les raons d'aquesta decisió poden ser molt variades. Amb una n'hi ha prou per justificar l'existència dels estudis nocturns: les raons econòmiques. No tothom té prou nivell econòmic per poder continuar estudiant sense treballar fins als divuit o dinou anys. Hi ha altres raons que també ajuden a entendre el valor social dels estudis nocturns: molts alumnes en edat adolescent, sovint problemàtica, es desinteressen pels estudis, i més tard, un cop en el món laboral o a l'atur, ja més madurs personalment, s'adonen de la importància que tenen i reclamen amb tot el dret del món aquesta segona oportunitat.

«Pels seus fets els coneixereu», diu l'Evangeli. Mentre que finança la privada concertada amb una probitat còmplice, el Departament d'Educació nega la possibilitat de seguir estudiant a aquells joves que estan treballant perquè s'han de guanyar la vida d'alguna manera. Sota l'embolcall de l'hàbit pretesament progressista del govern es beslluma la pota de cabra.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal