Educació ajorna un any l'obligació de fer la tercera hora de castellà0

599 04/06/2008, 09:01       #LEC,

El Departament d'Educació, que havia demanat a les escoles que abans del 14 de juny informessin de com pensaven augmentar les 245 hores de castellà a l'educació primària que preveu un decret del govern espanyol, es va veure obligat ahir a retirar les instruccions per complir amb la tercera hora de castellà a causa de les pressions d'ERC i arran de l'amenaça d'una crisi de govern. Per evitar mals majors en el si del tripartit, Educació publicarà aquesta mateixa setmana una altra ordre al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) que deixa per a finals del curs 2008/2009 la presentació dels projectes lingüístics. En definitiva, ajorna un any el conflicte lingüístic i polític.

Una altra vegada, les escoles de primària han resultat esquitxades pel conflicte polític que hi ha entre els dos socis de govern, el PSC i ERC, des que el govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar el desembre del 2006 un decret segons el qual els alumnes d'entre 6 i 12 anys han de fer una hora més de castellà, i passar de les dues actuals a tres. Ahir, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va ser taxativa: «Mentre ERC sigui al govern no hi haurà tercera hora de castellà.»

Aquestes declaracions van arribar després que aquest rotatiu va informar en l'edició d'ahir que el Departament d'Educació havia ordenat a totes les escoles complir amb la tercera hora i informar, abans del dia 14 de juny, com pensaven distribuir l'augment de 245 hores de castellà o en castellà per a tota l'etapa de primària. Educació advertia als centres educatius que, si no complien amb la tercera hora, no tindrien llum verd per al seu projecte lingüístic.

MONTILLA INTERVÉ

En vista del clar incompliment de l'acord de fa un any entre el vicepresident Carod-Rovira i el conseller Ernest Maragall, segons el qual la tercera hora seria optativa, es van encendre totes les alarmes al govern, i tant el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, com el vicepresident, Carod-Rovira, van posar-se en contacte amb el president, José Montilla, per intentar trobar una solució al conflicte, que amenaçava, a més, d'interferir en el congrés d'aquest cap de setmana d'ERC. Un dels sectors dels republicans, Esquerra Independentista, va ser molt ràpid a reaccionar i a primera hora del matí va advertir que la maniobra de Maragall podria trencar el pacte d'entesa. CiU va qualificar de «farsa» l'escenificació del pacte entre el PSC i ERC.

CANVIS A LA TARDA

A la tarda, i en vista del conflicte que es veia a venir, el Departament d'Educació va informar que retirava les instruccions enviades als centres el 31 de març i que ajornava un any la data límit per presentar els projectes lingüístics que han de certificar que es compleix la tercera hora.

La raó de la marxa enrere, la mateixa que ja havia donat fa setmanes el conseller Maragall després del primer ajornament del projecte lingüístic, previst pel 30 d'abril. «La pràctica ha demostrat la dificultat de molts centres de complir el termini per presentar el projecte lingüístic», segons Educació.

INSTRUCCIONS POC CLARES

En vista d'aquesta disparitat d'ordres i contraordres que emet Educació, ahir Jordi Porta, de la Plataforma Pel Català a l'Escola va demanar a Educació «instruccions precises» perquè «les escoles no saben què fer i estan desconcertades».

Fonts del govern de la Generalitat van insistir ahir que, quan d'aquí a un any les escoles hagin de certificar que compleixen la tercera hora, ja s'haurà aprovat una reforma educativa al Parlament, la LEC, que eliminarà l'obligació d'augmentar el nombre d'hores de castellà o de fer assignatures en castellà. No és de la mateixa opinió la portaveu del PSC al Parlament, Carme Figueras, que ahir va dir que «no entén que es vulgui lligar la llei d'educació a la tercera hora». CiU demanarà una llei específica per eliminar-la.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal