Negociacions sobre la LEC: ASPEPC·SPS no arriba a cap acord amb el Departament0

574 18/06/2008, 19:21       #Mobilitzacions, #LEC,

Després d'un període extremadament curt de reunions de l'anomenada "Mesa de Representació sindical", feta a mida pel Departament d'Educació, i de que la "negociació" es limités a abordar aspectes parcials sense admetre cap modificació substancial de l'articulat la pantomima ha arribat a la seva fi.

El Departament ha proposat un document de consens i ASPEPC·SPS ha manifestat el seu rebuig i la seva negativa a signar-lo. Aquesta ha estat la comunicació oficial que ASPEPC·SPS ha fet arribar al Departament:

Sr. Alberto del Pozo Ortiz
Subdirector General de Recursos del Sistema Educatiu
Rrepresentant del Departament a la Mesa de Representació Sindical
Assumpte: PROPOSTES DE CONSENS REFERIDES A L’AVANTPROJECTE DE LLEI D’EDUCACIÓ DE CATALUNYA, ELABORADES PER LA MESA DE REPRESENTACIÓ SINDICAL DELS DIFERENTS SECTORS DE PROFESSIONALS DE L’ENSENYAMENT PÚBLIC I PRIVAT.

Benvolgut Sr.,
En relació al document de propostes de consens de la Mesa de Representació Sindical, de data 9 de juny, que ens heu fet arribar, la Federació Sindical ASPEPC·SPS considera necessari fer-vos avinents les següents consideracions:

1) Des del mateix moment de constitució de la Mesa de Representació Sindical, ASPEPC·SPS va manifestar, juntament amb altres forces sindicals –us remetem al document que es va entrar en el seu moment-, la necessitat que la Mesa dediqués dues sessions a tractar qüestions genèriques sobre l’avantprojecte de la LEC. Qüestions que, malgrat no estar subjectes a negociació en aquesta Mesa, considerem que determinen molts aspectes que suposen una modificació substancial de les condicions de treball del professorat de l’ensenyament públic català en un sentit regressiu. També es demanà que el Departament no tirés endavant el projecte fins que s’hagués arribat a un consens en el si de la Mesa o, com a mínim, s’haguessin esgotat totes les possibilitats de negociació. Cap d’aquestes dues demandes va ser atesa pel Departament d’Educació.

2) ASPEPC·SPS considera que al llarg d’aquest procés de reunions en el si de la Mesa de Representació Sindical no hi ha hagut negociació efectiva, ja que les qüestions corresponents a «l’esperit de la llei», no abordades, han impedit que la seva plasmació en l’articulat que refereix a les condicions de treball del professorat, tant en allò que pertoca a aspectes més estrictament laborals com acadèmics, es veiés ni tan sols mínimament modificada o que només ho pogués ser en aspectes perifèrics que no alteren el nucli del que nosaltres entenem com elements substancials de la LEC en allò que afecta directament el professorat de l’ensenyament públic i la concepció genèrica del que ha de ser la funció docent.

3) Des d’un primer moment, ASPEPC·SPS va manifestar les seves reserves al fet que hi hagués presents en aquesta Mesa representants del sector de la privada. Aquesta reserva es fonamentava en el fet que, en tractar-se d’un avantprojecte de llei que, malgrat el seu nom genèric de «Llei d’Educació de Catalunya», considerem que apunta directament cap a una reconversió del sector de l’ensenyament públic, corresponia tractar-ho amb els representants sindicals de l’ensenyament públic. Altrament, ens encaminàvem cap a una progressiva dissolució de l’estructura pública educativa en el si d’un Servei Públic Educatiu que no distingeix entre pública i privada, i la necessitat del qual entenem que no està justificada perquè ja hi ha una instància que ostenta aquesta titularitat, el propi Departament d’Educació. A menys, és clar, que allò que es pretengui sigui un procés de desfuncionarització del professorat de la pública, assimilant a mig termini el seu estatus laboral al del professorat de l’ensenyament privat. Molt ens temem que les nostres reserves estaven prou fonamentades i que s’està obrint un camí cap a la desfuncionarització del professorat que ASPEPC·SPS no pot compartir per una estricta qüestió d’ideari sindical i model educatiu.

4) Tanmateix, ASPEPC·SPS ha participat a les reunions de la Mesa de Representació Sindical amb esperit constructiu i hem fet propostes encaminades al que nosaltres entenem que seria la millora de l’educació a Catalunya i la defensa dels drets professionals dels docents de l’ensenyament públic. Malauradament, la col·lisió amb els principis apriorístics de la llei, que no s’han tractat, ha fet que les nostres aportacions hagin quedat arraconades en un àmbit merament testimonial.

Arribats doncs a aquest punt, podem entendre que el Departament d’Educació, quant a govern de Catalunya, proposi en la seva llei els idearis educatius que consideri més oportuns i que els negociï i consensuï amb les instàncies que consideri també més oportunes. Té legitimitat democràtica per fer-ho. Podem entendre també que s’hagin negligit les nostres aportacions i que no s’hagi volgut parlar d’aspectes que presenten, almenys d’entrada, un estatus legal més que dubtós. El govern té el dret de promoure les mesures educatives que consideri més oportunes, però no en el nostre nom. També nosaltres, com a sindicat de secundària de l’ensenyament públic català, tenim el dret d’oposar-nos i manifestar-nos contra un avantprojecte de llei que considerem que liquida a la pràctica l’estructura pública i la converteix, sota eufemismes com “autonomia de centre”, en una malgama sincrètica que fomentarà l’estratificació social de l’alumnat i que, al nostre entendre, atempta contra els drets laborals i professionals del professorat de l’ensenyament públic amb una sèrie de mesures regressives encabides en un model que, a la pràctica, assimilarà progressivament les seves condicions laborals a les de la privada.

Per tant, i davant l’evidència que les nostres diferències pel que fa a l’avantprojecte de la LEC són insalvables, tant pel que fa a l’esperit com a la lletra de l’articulat que se’ns ha proposat, ASPEPC·SPS no pot adherir-se, ni tan sols testimonialment, a aquest document de consens proposat pel Departament d’Educació. Ens reservem el dret a seguir manifestant les nostres propostes en el si de la Mesa Sectorial de Negociació de l’Ensenyament Públic i, en ús dels nostres drets legals com a sindicat, a seguir informant i defensant el professorat. Estem segurs, i esperem, que en altres qüestions poguem arribar a acords en benefici de l’ensenyament. Però en aquesta no.

Sense cap altre particular, volem aprofitar l’avinentesa per saludar-vos cordialment. Atentament,

EL COMITÉ EXECUTIU D’ASPEPC·SPS
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal