Maragall admet que l'escolarització fora de termini satura les aules 0

426 10/10/2008, 09:43   

El conseller d'Ensenyament de la Generalitat, Ernest Maragall, ha reconegut avui que el 53% dels grups escolars d'educació pimària de centres de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), el 38% de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i el 22% a Badalona (Barcelonès) estan per sobre de la ràtio de 25 alumnes per classe.

Maragall ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença davant la Comissió d'Educació i Universitats al Parlament, en què ha assegurat que cada any 33.000 alumnes canvien de centre durant el curs.

El conseller ha reconegut que aquesta situació "no és desitjada" i que no s'ha de mantenir permanentment, i s'ha compromès a realitzar un esforç "a mitjà i a llarg termini" i a reforçar la planificació perquè es compleixin els 25 alumnes per classe, però ha defensat aquesta eina per donar una solució a curt termini.

Carta a la Generalitat

"És obvi que no és una situació senzilla ni agradable i que els que la viuen amb inquietud són els mateixos centres", ha afirmat Maragall en referència a les manifestacions dels centres sobre aquesta problemàtica.

Precisament aquesta setmana els directors de les escoles públiques de Badalona van enviar una carta a la Generalitat en què es negaven a matricularmés alumnes per sobre de la ràtio fins que no rebessin la petició per escrit.

El conseller ha donat la raó als directors que aquesta situació "s'ha de formalitzar correctament", però ha afirmat que ara hi ha una necessitat de reacció immediata. "Avui tots els centres tenen la comunicació formal de modificació de ràtios que correspon", ha assegurat.

799 alumnes nous a Badalona

Una vegada tancat el termini de matriculació, l'1 de juliol, i fins al setembre Badalona va rebre 799 nous alumnes --522 estrangers--, dels quals només entre 30 i 40 estaven sense plaça, encara que Maragall ha afirmat que la Comissió d'Escolarització estava reunida avui per solucionar-ho.

En el cas de Santa Coloma, els alumnes arribats des del juliol són 486 --més de 300 estrangers-- i a l'Hospitalet els escolars fora de termini de matrícula van ser 783, 288 dels quals van ser assumits per la concertada. Un altre exemple és Salt (Gironès), on han arribat 170 alumnes, la majoria estrangers, i 154 dels quals s'han incorporat a l'escola concertada.

Crítiques de l'oposició

Des de l'oposició, la diputada de CiU Irene Rigau ha criticat la "descoordinació entre les administracions", ja que ha afirmat que la Delegació del Govern disposava de les dades sobre quants nens en edat escolar arribarien durant aquest curs a Catalunya. "Costa entendre com els municipis, les oficines municipals i la mateixa conselleria no tenien la informació", ha declarat.

Maragall ha remarcat que "no hi ha cap nen sense escolaritzar" a Catalunya i ha afegit que tots els que arriben i han d'incorporar-se al sistema educatiu "tenen garantit el dret a l'educació", motiu pel qual va considerar "fals" que hi hagi nens sense escolaritzar a Badalona, així com a la resta de localitats.

Pel que fa a la relació entre administracions, ha contestat a CiU que les xifres oficials "són quatre vegades menors" que les reals, i ha advertit que si solament funcionessin amb elles seria més difícil abordar les situacions excepcionals que es donen.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal