La concertada rebrà un milió d'euros per acollir 1.600 immigrants0

623 12/10/2008, 20:42       #Retribucions,

L'esforç realitzat per les escoles concertades catalanes que han col.laborat a l'hora d'escolaritzar els centenars d'alumnes immigrants que han sol.licitat una plaça escolar al llarg dels últims tres mesos, un cop tancada la matrícula, tindrà recompensa econòmica.

La Conselleria d'Educació haurà d'entregar almenys un milió d'euros en forma de subvencions als centres privats concertats de 14 grans municipis que han acollit a última hora més de 1.600 alumnes estrangers, en molts casos augmentant les ràtios de les classes per sobre dels 25 alumnes en educació infantil i primària i 30 a l'ESO.

Els centres privats disposaran d'una ajuda de 600 euros anuals, per als escolars d'entre 3 i 11 anys, i de 300, per als que tenen entre 12 i 16, per finançar el cost de les activitats complementàries de l'alumnat amb "necessitats educatives especials derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides", una denominació que, a la pràctica, s'estén a la totalitat dels nouvinguts que són escolaritzats en el sector.

APRENDRE CATALÀ

Paral.lelament, els col.legis podran concórrer a les subvencions que s'atorguen per recolzar l'acollida i l'aprenentatge del català entre els estudiants forans de 8 a 16 anys. Aquesta línia d'ajudes exigeix comptar amb un mínim de nou immigrants incorporats des del setembre del 2006 i preveu l'entrega de fins a 18.000 euros anuals que s'han de destinar a retribuir les hores del professorat. Una estimació conservadora feta per aquest diari de la suma anual que el Departament d'Educació haurà de mobilitzar per afrontar el desembarcament d'aquests centenars d'immigrants a la xarxa concertada dóna com a resultat que, només per sufragar les activitats complementàries d'un miler d'escolars d'infantil i primària i de 600 d'ESO arribats amb la matrícula tancada a 14 municipis (Barcelona, l'Hospitalet, Badalona, Santa Coloma, Terrassa, Sabadell, Granollers, Mataró, Tarragona, Reus, Lleida, Salt, Vic i el Prat ) haurà de disposar de 700.000 euros. Els 300.000 restants anirien destinats a subvencionar les classes addicionals de català en una vintena de centres. Les ajudes per sufragar les activitats complementàries es van arbitrar després de la firma, el 2006, del Pacte Nacional per l'Educació, i se'n van beneficiar en l'últim curs més de 9.000 alumnes estrangers. A pri- mària va adreçades a finançar la sisena hora de classe diària. El concert educatiu no assumeix el cost d'aquesta franja de l'activitat escolar que acaba gravant la butxaca dels pares. L'Administració, conscient de les limitacions del concert, va optar per obrir aquesta via d'ajudes coincidint amb la decisió d'ampliar la jornada de l'alumnat de primària dels centres públics fins a les sis hores diàries, equiparant-la a la de la concertada.

L'aparició en 13 grans municipis catalans --una relació en què no apareixia la ciutat de Barcelona-- de gairebé 6.000 peticionaris (el 65% dels quals de procedència estrangera) d'una plaça escolar després del tancament, al juny, de la matrícula, de la qual es feia ressò ahir aquest diari, també obligarà Educació a recórrer a recursos addicionals en el sector públic.

PROTESTES

Després de les protestes portades a terme pel professorat de Santa Coloma de Gramenet, on l'allau d'arribades va desbordar la xarxa pública, la conselleria i l'ajuntament van acordar aquesta setmana accelerar els plans d'ampliació de les escoles per pal.liar el dèficit de places a partir del curs que ve. Com a mínim tres centres escolars de la ciutat tindran una línia més (una aula addicional per curs) a partir del setembre de l'any que ve, una mesura que anirà acompanyada de l'assignació del nombre de professors necessaris per atendre l'ampliació, segons va confirmar l'alcalde Bartomeu Muñoz (PSC).

NOVES CONSTRUCCIONS

Les ampliacions, que estan previstes des del mes de desembre del 2007, s'executaran amb un tipus de construccions industrials que han estat utilitzades en un centre de l'Hospitalet de Llobregat amb resultats satisfactoris. L'ajuntament té previst informar durant els pròxims dies la comunitat educativa dels detalls dels mòduls que estaran acabats el mes de setembre de l'any que ve, d'acord amb els plans municipals. A banda d'arbitrar aquesta solució per pal.liar els problemes immediats, abans de finals d'any començarà la construcció del nou CEIP Sant Just, de dues línies, i una guarderia que es podria inaugurar d'aquí a dos anys. Tres escoles més s'aixecaran als barris de la Riera Alta, Safaretjos i la Bastida.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal