La Generalitat traspassa a un consorci les 287 escoles i instituts de Barcelona0

523 20/10/2008, 09:23   

El llarg procés perquè l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat gestionin conjuntament les escoles i instituts de la ciutat arriba al final. Les setmanes vinents està previst que el consell executiu del govern català aprovarà el traspàs de les 287 escoles i instituts al Consorci d'Educació de Barcelona (CEB) a partir del dia 1 de gener del 2009. El traspàs, que haurà de ratificar també el plenari de l'Ajuntament de Barcelona, afectarà 11.000 persones, entre mestres, professors i personal d'administració i serveis; i suposarà la desaparició dels serveis territorials de la ciutat de Barcelona que estan situats a l'avinguda del Paral·lel.

El 29 de setembre passat, el consell de direcció del CEB va instar la Generalitat i l'Ajuntament a «fer efectiu» aquest òrgan consorciat entre les dues administracions el traspàs de tots els centres educatius. És el pas que s'esperava per donar compliment a la Carta Municipal de Barcelona que es va firmar ara fa 10 anys, el 1998, i que també dóna compliment a l'article 61.6 segons el qual els «funcionaris i el personal laboral hauran de ser incorporats a les plantilles dels consorcis». El mateix article assenyala que els treballadors «conservaran tots els drets adquirits de què gaudeixen en el moment de la incorporació».

CAS PER CAS

L'actual presidenta del consorci i també secretària general del Departament d'Educació, Dolors Rius, va confirmar a El Punt que el traspàs es farà efectiu amb data de l'1 de gener del 2009. «Esperem que no hi hagi cap problema; la situació contractual no canvia en cap cas.» En el supòsit que el canvi pugui afectar alguna persona –uns quants centenars canviaran de lloc de treball–, Rius va dir que «s'estudiarà cas per cas».

La diferència més important serà que els centres educatius, quan hagin de demanar un mestre o comunicar-se amb l'administració, ja no hauran de remetre's als serveis territorials de la ciutat de Barcelona, que desapareixen, sinó que s'hauran d'adreçar a unes noves dependències que centralitzaran tot el servei a la plaça d'Urquinaona. Les nòmines que rebin a partir del dia 1 de gener tampoc no seran de la Generalitat ni l'Ajuntament, sinó del Consorci, que els últims mesos ja ha anat assumint competències, la més important la d'obres i infraestructures. El traspàs, que ara haurà de rebre l'empenta definitiva a través dels respectius acords del govern català i del plenari de l'Ajuntament, mantindrà la titularitat de la majoria dels centres a la Generalitat i deixarà al marge les escoles bressol. L'Ajuntament té en marxa un ambiciós pla per augmentar el nombre de places de 0-3 anys els anys vinents i prefereix que el traspàs de les guarderies quedi per una fase final. Aquests canvis tampoc no suposaran la desaparició de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB), que continuarà gestionant alguns programes educatius.

MILLORAR EL SERVEI

L'acord preveu que es traspassin al Consorci d'Educació tots els centres públics –287 en total– d'educació infantil, primària, d'educació secundària obligatòria, de formació professional (FP), de règim especial i de persones adultes. Per Dolors Rius, aquests canvis busquen l'objectiu de «garantir els principis de proximitat i millorar els serveis educatius de la ciutat de Barcelona».


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal