Un virus mutant0

681 21/10/2008, 08:17       #Opinió, #Mobilitzacions, #LOGSE, #LOE, #LEC,

Ja fa molt de temps que un virus va infectar el sistema educatiu espanyol. Un virus mutant, el seu nom inicial fou LOGSE, després LOE i ara es preveu una nova mutació molt més perillosa -variant catalana- anomenada LEC.

Els efectes d’aquest virus mutant han estat devastadors: caiguda de nivells educatius, absència de disciplina escolar, esforç personal inexistent i un llarg etcètera, tant d’efectes directes com de col·laterals. El resultat és evident, un professorat completament desanimat amb l’autoestima sota mínims i un alumnat sense cap tipus de referència d’aquells valors que haurien de ser les parets mestres en qualsevol sistema educatiu. En altres paraules, un caos educatiu al sistema públic.

Al igual que Joseph Conrad, que en el seu viatge al Congo va descobrir la bogeria del sistema colonial, el professorat de Catalunya ha anat descobrint, d’una manera contínua, l’evolució paranoica d’aquest virus letal i mutant a l’ensenyament públic.

El més greu del cas és que aquest virus és un virus de disseny, no una malaltia natural. El virus LEC, amb les seves variant locals, és una llei que ja ha estat introduïda i experimentada en estats com els EUA o Gran bretanya i els seus objectius han estat assolits. La LEC no és fruit d’un sentiment, no és un experiment ben intencionat d’uns polítics irreflexius, però poc coneixedors del món educatiu. La LEC és molt més que tot això, ja que significa el cop de gràcia final a un model educatiu centreuropeu basat en l’igualtat d’oportunitats, independentment de qui fossis i d’on vinguessis. La LEC discrimina en funció de la zona socioeconòmica d’on procedeixes, i aquesta discriminació, parlant clar, ve donada pel binomi d’ensenyament públic - privat. L’equació és senzilla, publica igual a assistència social (guarderia), privada igual a excel·lència educativa. Aristòtil, Plató, Newton... seguiran presents al sistema educatiu, la guerra de les Gàl·lies i els poemes de Càtul seguiran ressonant per les parets de l’aula, però per desgràcia no serà a tot arreu. Només uns afortunats podran gaudir del coneixement en majúscules, i seran aquells que tinguin els recursos i la sort d’ haver nascut en un entorn favorable.

Més llum va dir Goethe abans de morir i més llum seria la medecina que podria destruir aquest virus; ja que la llum, és a dir, el sentit comú el destrueix. De propostes no en falten: batxillerat de tres anys, itineraris educatius, fi de la promoció automàtica, més disciplina i esforç, transmissió de coneixements....... però hi ha d’haver algú que les escolti.

Els nostres responsables educatius i polítics abans d’aprovar la LEC haurien de viatjar al cor de les tenebres, al Congo metàforic. Llavors, potser i dic potser, no aprovarien la LEC.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal