El debat de l'educació secundària0

475 04/11/2008, 09:19   

Els darrers anys s'estan publicant estudis que posen de manifest el baix nivell de coneixements dels estudiants catalans. Davant d'aquestes dades els «experts» i la conselleria d'Educació plantegen propostes per intentar corregir aquesta tendència que afecta bàsicament els IES públics del nostre país.

Defensen, per exemple, que s'augmenti l'avaluació del professorat, la millora de la formació inicial d'aquest o critiquen la distribució de l'alumnat per ritmes d'aprenentatge que practiquen bona part dels centres públics. Tinc dubtes sobre si modificant aquests aspectes aconseguiríem millorar alguna cosa, en tot cas, aquestes mesures i d'altres que hi puguin haver són insuficients si no van acompanyades d'un plantejament seriós de les dificultats que afecten el sistema educatiu públic català.

L'aplicació de l'obligatorietat de l'educació secundària fins als 16 anys ha significat l'arribada massiva als centres públics d'un perfil d'alumnat i famílies procedents dels sectors més vulnerables de la societat. La concentració d'aquest alumnat als instituts públics en percentatges elevats implica que el nivell educatiu baixa, en canvi el nivell que ofereixen bona part de les escoles concertades no s'ha vist afectat per la universalització de l'educació secundària. A més, aquestes escoles sí que han vist millorar la seva situació fins al punt que l'administració assumeix el cost de l'escolarització dels alumnes i se'ls atorguen els mateixos drets que als IES de titularitat pública.

Aquest fet condiciona cada vegada més moltes famílies que tradicionalment havien optat per la pública, i provoca que es decantin per les escoles concertades. Amb la qual cosa la tendència a la segregació social s'accentua. La conselleria d'Educació hauria d'haver reaccionat fa anys intervenint directament per corregir aquesta tendència, per exemple amb la redistribució de l'alumnat amb NEE. Si es continua centrant la discussió en aspectes secundaris la mateixa dinàmica social portarà a la formació de guetos en el sistema escolar tal com ja es produeix, amb el perill de reforçar la dualització social.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal