El 25% dels alumnes de l'escola pública de Barcelona són estrangers0

447 19/11/2008, 09:53   

El 25% dels alumnes de l'escola pública de Barcelona són estrangers mentre que en la concertada representen el 5%, segons un informe sobre la seva escolarització a la ciutat que ha presentat avui la regidora d'Educació, Montserrat Ballarín, en el marc de la Comissió Municipal de Cultura, Educació i Benestar Social.

En declaracions als periodistes, Ballarín ha defensat que la diversitat és "bona", tot i que ha reconegut que una excessiva concentració d'alumnes estrangers en determinats centres pot ser "perillosa". Tot i tenir "magnífics projectes" educatius, en aquests centres pot provocar fracàs escolar i afectar les relacions socials dels menors.

Davant d'això, el Consorci d'Educació de Barcelona, integrat pel consistori i la Generalitat, treballa per aconseguir una distribució "més equitativa" dels alumnes. La regidora ha demanat "corresponsabilitat" als centres públics i privats per aconseguir "la màxima distribució" de l'alumnat, partint sempre de la llibertat d'elecció dels pares.

El total d'alumnes estrangers és de 21.058 i fins al 20 d'octubre es van formular 8.654 sol·licituds d'estrangers posteriors a la preinscripció. Ballarín ha recordat que una altra preocupació municipal és la matrícula d'alumnes nouvinguts als centres menys concorreguts, de manera que en aquests es limita els grups a 22 alumnes en lloc de 25 per "evitar pressionar més" els col·legis.

Ha destacat que el consistori i la Generalitat ha promogut accions per integrar aquests alumnes. Funcionen 204 aules d'acollida, i en l'últim trimestre del curs passat es va experimentar amb tres d'acollida temporal per a alumnes de secundària, una opció que tindrà continuïtat a la ciutat, en la qual el percentatge de població estrangera resident ha passat en vuit anys del 3,5 al 17,3%.

Aquest increment s'ha traduït en el sistema educatiu. Per nacionalitats, el 61,6% dels alumnes estrangers procedeixen de l'Amèrica Central i del Sud. El 16,6 són originaris d'Àsia i Oceania, el 7,5% del Magreb, el 7,4% de la Unió Europea (UE) excepte Espanya i el 6,8% restant es reparteix entre la resta d'Europa, la resta d'Àfrica i Amèrica del Nord.

Els alumnes estrangers representen el 15% del total dels de secundària obligatòria (ESO), el 13,2 de primària i el 7,9 d'infantil. Per districtes, destaca Ciutat Vella, on el 39,1% de l'alumnat és estranger, i representa el 58,2% en els centres públics i el 16,3 en els concertats.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal